Kirkkoherran sivu

Antti Kupiainen

 

30.8.2021

Titteliviidakko

Tänä vuonna seurakunnassamme on ollut piispantarkastus, joka huipentuu piispan vierailupäivään perjantaina 10. syyskuuta. Piispantarkastuksia on lähihistoriassa ollut myös muualla tässä lähiseudulla.

Tarkastuksessa on ollut mukana piispan lisäksi piispan erityisavustaja sekä hiippakuntadekaani, notaari, pappisasessori, lääninrovasti ja paljon muitakin.

Tarkastus on ollut hyvä ja tuomiokapituli on ollut kiinnostunut Askolan seurakunnasta. Se on tärkeintä, mutta tässä kirjoituksessa tärkeimmässä osassa on kirkolliset virkanimet.

Mitä tekee hiippakuntadekaani? Entä pappisasessori? Tiesitkö, että hiippakunnassa on kaksi pappisasessoria, jotka hoitavat tehtävää oman virkansa ohella?

Entäpä notaari? Piispantarkastuksen notaari on yleensä virkaiältään nuori pappi, joka toimii siis sihteerinä. Hän tekee koko prosessista pöytäkirjan. Näin hän itse perehtyy myös kirkolliseen hallintoon; tärkeä oppimisen paikka.

Myös tuomiokapitulissa on notaari, mutta hän on eri notaari. Se on ihan virka, jonka vastuulla on paljon henkilöstöhallintoa. Notaari teki lakimiesasessorin kanssa keväällä niin sanotun hallinnon tarkastuksen seurakunnassamme. Lakimiesasessori on kapitulin täysipäiväinen virka, juristin paikka.

Vieläkö olet kärryillä? Toivottavasti, sillä tarkastuksen eri vaiheissa oli mukana myös hiippakuntasihteereitä. Joissakin hiippakunnissa heidän nimityksensä on asiantuntija. Molempi parempi. Ja kun ollaan rovastikunnassa, läheisessä yhteydessä on ollut myös lääninrovasti, jolla on oma vastuualueensa kirkon hallinnossa ja seurakuntaelämässä. Porvoon lääninrovasti on joku kirkkoherroista; tällä hetkellä Sipoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherra.

Ja kun lopulta ajatellaan kokonaisuutta, on myös piispantarkastus kaikessa kankeudessaan aika väärään johtava nimi. Vanhaa perua. Mikä olisi parempi nimitys?

Hetki vielä sopan hämmentämistä. Sain kesällä rovastin arvonimen. Sen jälkeen olen vastannut lukemattomia kertoja, olenko vielä myös pappi, pastori tai kirkkoherra. Ehkä en ole pastori, näin järkeilin. Tai mistäs sen tietää, mutta seurakunnissa on töissä myös kappalaisia ja seurakuntapastoreita. Aikamoinen titteliviidakko.

(Uusimaa-lehden kolumni 30.8.2021)

 

13.8.2021

Menkää ihmiset kirkkoon!

Askolassa on ollut tämän kesän kirkko avoinna sunnuntain messun jälkeen. Tunnetustihan kirkot Suomessa ovat pääosin kiinni. Me olemme ottaneet ensimmäisen askeleen avoinna olevaan kirkkoon.

Kirkko on jännä paikka. Kun pyhänä messu on päättynyt ja kansa lähtenyt muuhun lepopäivän viettoon, laskeutuu rauha. Meillä pappi on paikalla klo 13 saakka kirkossa. Tätä käytäntöä jatkamme ainakin syyskuulle saakka.

Kirkkomme on auki sitä varten, että sinne voi tulla. Avonainen ovi on tervetulotoivotus. Lähes joka pyhä Askolan kirkossa on käynyt messun jälkeen joitakin matkalaisia. Osa tulee ihan läheltä, toiset kauempaa. Syitä on monia.

Parin tunnin viettäminen avarassa kirkossa on myös papille terveellinen hetki. Vanhan kirkon äänimaisema on kiintoisa. Iäkäs puurakennus elää monella tavalla. Lattiat narisevat, tuuli humisee nurkissa. Urkujen suunnalta kuuluu välillä joitain naksahteluja.

Hiljaa oleminen ja pysähtyminen saa näkemään kirkkoa uudella tavalla. Vaikka olen ollut satoja kertoja Askolan kirkossa, yksityiskohdat ja uudenlaiset näkökulmat hämmästyttävät yhä. Kirkosta löytyy koko ajan uutta ja ihmeellistä. Kirkko jo rakennuksena julistaa paljon.

Pääosin päivystysaikani saan viettää yksin. Työn tehokkuudella ei voi kehua, mutta ei onneksi tarvitsekaan. Yksin hiljaisessa kirkossa tulee vähän myös rukoiltua. Taidan sen myötä olla seurakuntaelämän keskiössä ja papin perustehtävän äärellä.

Kirkko hiljentymisen paikkana on vastakulttuuria tehokkuudelle ja kaiken mittaamiselle tai laskemiselle. Suomessa voisi olla kirkkojen lisäksi muitakin paikkoja, jotka kutsuvat hiljentymään, rauhoittumaan ja pysähtymään.

Seurakunnassa kaikkea ei voi laskea ajassa tai rahassa. Sitä ajatusta vastaan pitää taistella ja säilyttää suoritusvapaita tiloja ja tilanteita. Jos tällainen menetetään, menetetään paljon kirkon identiteetistä.  Kirkossa voi olla touhuamatta hyvin mielin. Hiljentymistä voi myös opetella, koska ei sellainen ehkä heti onnistu. Minäkin opettelen sitä osana viranhoitoani.

Menkää ihmiset kirkkoon! Se on pyhä rauhoittumisen paikka.

(Uusimaan kolumni 13.8.2021)

 

24.5.2021

Toukosiunaus

”Sinä kasvatat sadon ihmisille, pidät maasta huolen. Sinä kastelet vaot, tasoitat kynnetyt pellon, pehmität sen sateilla ja siunaat maan kasvun.” (psalmi 65)

Hetki sitten kuultu psalmi 65 kosketti minua kovasti. Toki olen tuntenut sen aiemminkin, mutta nyt se sai syvemmän ja uuden merkityksen. Psalmi on täynnä Luojan tekojen ylistystä. Niiden tekojen, jotka ovat meille monille tänäänkin ajankohtaisia.

Ympärillä oleva Jumalan maailma häikäisee meidät kauneudellaan. Jo sen olemassaolo on tänään kiitoksen aihe. Kiitoksesta ja yhteisestä rukouksesta on lähtöisin työmme palkka ja hedelmä. Luonto opettaa nöyryyttä. Se opettaa turvautumaan kaikkivaltiaaseen Jumalaan ja kiittämään häntä toimeentulosta.

Tänään on erityisen suuri syy kokoontua siunaamaan kylvö. Tänään jos milloin on pidettävä toivoa yllä. Kaikkivaltiaaseen Jumalaan luottaen pyydämme kaikkea hyvää eli siunausta meille kaikille näinä epävarmoina aikoina.

Ympärillämme on vahvoja lupauksia siitä, että elämä voittaa. Nopeasti vihreäksi muuttunut luonto ja kasvun merkkejä näyttävät pellot ovat lupauksia hyvästä ja tulevasta. Se ei ole kuitenkaan itsestään selvyyttä, vaan monen ihmisen työn ja ponnistelujen aikaansaannos. Viime kädessä se on Jumalan meille antamaa hyvyyttä.

Olemme riippuvaisia maasta, olemme sidoksissa luontoon. Jokainen maata viljelevä pitää elämää yllä. Jokainen kylväjä tekee elintärkeää työtä. Sille on syytä pyytää Luojan siunausta.

”Sinä kasvatat sadon ihmisille, pidät maasta huolen. Sinä kastelet vaot, tasoitat kynnetyt pellon, pehmität sen sateilla ja siunaat maan kasvun.” (psalmi 65)

 

19.3.2021

Päästä meidät pahasta

Suomen kielen sana pääsiäinen tarkoittaa päästämistä. Sana on Mikael Agricolan kynästä ja viittaa pääsiäistä edeltävän neljänkymmenen päivän paaston päättymiseen. Tämä 'pääseminen' nähdään kristinuskossa usein myös synnistä pääsemiseksi, siirtymiseksi kuolemasta elämään, liittyen Jeesuksen ristinkuolemaan ja ylösnousemukseen.

Pääsiäisenä alkaa siis jotain uutta ja saa elämäntodellisuudessamme ajankohtaisen merkityksen. Se voi olla myös toiveidemme ja etenkin rukoustemme perusta.

Nyt valmistaudumme toisen kerran pääsiäiseen, jolloin korona vaivaa meitä. Huoli on edelleen aiheellinen. Toivomme pääsevämme pois tästä ahdingosta ja rajoituksista. Se lienee yhteinen toiveemme ja jopa rukouksemme.

Tänään rukoilemme Isä meidän –rukouksen sanoin: ”Päästä meidät pahasta.” Se paha näyttäytyy monella tavalla maailmassamme. Korona tuntuu olevan nyt kaikkein lähimpänä.  Mutta koska me rukoilemme Jumalaa, jo rukoukseemme liittyy lupaus uuden elämän voittamisesta.

Pääsiäisenä pääsemme pahasta ja elämä voittaa kaikilla sen osa-alueilla. Luotetaan tähän!

(Seurakunnan pääsiäisesitteen tervehdys)

 

15.2.2021

Laskiaisena laskeudutaan paastonaikaan

Laskiainen on suomalainen karnevaali, jolloin lasketaan mäkeä sekä syödään hernerokkaa ja laskiaispullia. Laskiaistiistain jälkeen alkaa paastonaika.

Paastonajan ensimmäinen päivä on tuhkakeskiviikko, jolloin monessa seurakunnassa vietetään tuhkamessua katumuksen ja paaston alkamiseksi. Meillä Askolan seurakunnassa julkaistaan keskiviikkoiltana Facebook-sivulla lyhyt hartaus.

Paastonaika valmistaa meitä kohti pääsiäisen juhlaa. Paasto kestää 40 päivää ja sille on esikuvana Mestarimme Jeesuksen oma kilvoittelu erämaassa, josta kertovat evankeliumit. Sunnuntait eivät ole paastopäiviä.

Matkalla kohti pääsiäistä voi hiljentää vauhtia ja pysähtyä sen äärelle, mikä on tärkeää tässä Jumalan maailmassa. Miten elän kristittynä ja miten otan huomioon lähimmäisen? Se on muutakin kuin kieltäytymistä, mutta joitakin omia elintapoja tai käyttäytymistä voi olla hyvä miettiä. Yksi tapa on seurata Ekopaastoa (www.ekopaasto.fi) tai matkaevääksi voi ottaa kirkon paastokalenterin, joka löytyy esimerkiksi seurakuntamme Facebook-sivulta.

Tärkeintä paastonajassa on hiljentyminen Jumalan sana äärellä ja näin valmistautuminen kohti suurta juhlaa. Itse olen tykännyt lukea Katekismusta luku kerrallaan. Kirjassa on 43 lukua, joten pyhäpäivillekin jää luettavaa. Jos sinulta ei satu löytymään Katekismusta omasta kirjahyllystä, se on osoitteessa katekismus.fi.

Siunattua paastonmatkaa kohti ristin ja ylösnousemuksen pääsiäistä!

 

8.2.2021

Yhteisvastuukeräys kutsuu osallistumaan

Eilen kynttilänpäivänä alkoi vuosittainen kirkon suurkeräys, Yhteisvastuukeräys. Keräys on jo vuosikymmenten ajan kutsunut meitä osallistumaan hädänalaisten ja muiden apua tarvitsevien hyväksi. Samalla Yhteisvastuukeräys nostaa keskusteluun jonkin yhteiskunnallisesti ajankohtaisen teeman.

Tänä vuonna keräys toimii köyhien vanhusten äänenä Suomessa ja maailmalla. Vuoden 2021 keräys nostaa esiin ikäihmisten taloudellisen ja sosiaalisen ahdingon. Nyt korona-aikana tämä ahdinko on voinut myös syventyä.

Yhteisvastuukeräyksen tuotto jakautuu niin kotimaahan kuin kansainväliseen diakoniaan. Osa tuotosta jää omaan seurakuntaan niin halutessamme, osa käytetään heikommassa asemassa olevien ikäihmisten taloudelliseen auttamiseen ja elämänlaadun kohentamiseen sekä ikäihmisten digitaalisten taitojen kohentamiseen. Ulkomainen erityiskohde on Uganda, jonne avun toimittaa perille Kirkon ulkomaanapu.

Kutsun ja haastan sinut osallistumaan keräykseen lahjoittamalla vitonen, kymppi tai muu itselle sopiva summa. Helpoiten se käy MobilePay-sovelluksella numeroon 22167.

 

4.1.2021

Hyvää uutta vuotta!

Uusi vuosi on alkanut. Olemme monen uuden edessä. Edelleen mielessämme on kysymyksiä ja epävarmuutta, millainen tästä vuodesta tulee. Yhteinen toiveemme lienee, että se olisi parempi kuin koronan vaivaama edellisvuosi.

Minä olen siirtynyt uuteen vuoteen kahden rukouksen ajatuksin, joihin turvaan, kun tulevaisuus näyttää epävarmalta. Ensimmäinen niistä on Pyhän Birgitan rukous:

"Herra osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie."

Toinen rukous on eräs joulun ajan esirukous, jossa on kannustava lause seurakuntamme elämään. Olkoon se yhteinen rukouksemme kaikille meille:
"Tee seurakunnastamme rakkauden ja anteeksiannon, ilon ja uudistumisen yhteisö, jossa tuemme ja kannustamme toisiamme."

Siunattua armon vuotta 2021!

 

21.12.2020

Hyvää joulua!

Tänään on vuoden lyhyin ja pimein päivä; talvipäivänseisaus. Jo huomenna on hieman valoisampaa. Joulu on jo ihan lähellä. Valo lisääntyy ja joulun varsinainen sanoma on se, että maailmaan syntyy elämän valo.

Kulunut vuosi on ollut pitkä ja poikkeuksellinen. Maailmanlaajuinen pandemia on rajoittanut elämäämme paljon, mutta sen myötä olemme oppineet myös jotain uutta. Toivottavasti jokin uusi hyvä on pysyvää. Toisaalta epävarmuus, huoli ja stressi ovat nostaneet esiin myös hahmotonta pahaa oloa.

Vanhan sanonnan mukaan vuoden vaihtuessa toivotamme parempaa uutta vuotta. Tällä hetkellä se toivotus on erityisen ajankohtainen ja paikkaansa pitävä. Käy miten käy, vuosi 2021 on armon vuosi, jolloin saamme edelleen luottaa hyvän Jumalan johdatukseeen.

Hyvää ja siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa!

 

31.10.2020

Vuoden pyhin päivä

Lauantaina vietetään pyhäinpäivää. Miten se näkyy elämässäsi? Viikonloppuna molemmat päivät ovat pyhäpäiviä eli ainakin siten se poikkeaa tavallisesta viikonlopusta.

Pyhäinpäivä on kirkkopyhä, jolloin muistellaan aiempia kristittyjä sukupolvia ja kiitetään kuoleman jälkeisestä elämästä. Juhlapäivän juuret ulottuvat ensimmäisille kristillisille vuosisadoille. Nykyään pyhäinpäivässä yhdistyvät kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä.

Vuoden pimeimpään aikaan vietettävä päivä on Suomessa hiljainen ja harras päivä, jolloin omaiset vievät edesmenneiden läheistensä haudoille kynttilöitä ja seppeleitä. Monilla on tapana polttaa kynttilöitä tuolloin myös kotona. Toiset puhuvat edelleen pyhäinmiestenpäivästä. Sopii hyvin.

Jumalanpalveluksissa muistetaan edellisen pyhäinpäivän jälkeen kuolleita seurakuntalaisia. Monissa seurakunnissa luetaan heidän nimensä ja heidän muistokseen sytytetään kynttilöitä. Usein nämä tilaisuudet ovat illalla.

Kirkoissa pyhäinpäivä on ollut viime vuosina suosituimpia kirkkovuoden pyhiä. Haudoilla käynti pyhäinpäivänä yleistyi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen. Suomessa pyhäinpäivää vietetään loka-marraskuun vaihteessa. Tänä vuonna päivä on siis 31.10.

Myöhäissyksystä on eri kulttuureissa vietetty juhlia, joissa liikutaan elämän ja kuoleman rajalla. Luontokin on kuihtumassa ja kuolemassa talven lähestyessä. Pohjoisen pallonpuoliskon pimeys muistuttaa sekin kuolemasta. Suomessa on muinoin vietetty tähän aikaan satokauden päätteeksi kekriä eli köyriä myöhäissyksyn juhlana. On yksi ajanjakson vaihde vuodenkierrossa.

Tänäkin pyhäinpäivänä näkyvin tapahtuma on se, kun ihmiset käyvät läheistensä haudalla muistelemassa heitä ja sytyttämässä kynttilän. Pyhäinpäivän ilta on vaikuttava näky hautausmailla, koska ne ovat niin kauniita loppusyksyn koruttomuudessa.

Kävellessäni hautausmaalla pyhäinpäivänä kohtaan monia ihmisiä. Silloin pieni ele ja kuulumisten vaihto on arvokasta. Tärkein teko tuona päivänä on sytyttää kynttilä. Se ei vaadi sanoja eikä selityksiä. Pieni liekki valaisee pimeän ja kertoo toivosta. Pyhäinpäivä on vuoden pyhin päivä.

 

6.9.2020

Lähimmäisen päivä

Tänään sunnuntaina on lähimmäisen päivä. Näin on kirkkovuoden kierrossa, mutta sen pitäisi olla joka päivä. Aiemmin tällä viikolla osallistuin keskusteluun Facebookissa, onko lähimmäinen sanana nykyään ymmärrettävä vai pitäisikö se korvata jollain muulla sanalla. Uudeksi käännökseksi ehdotettiin sanaa läheinen.

Onko lähimmäinen ja läheinen sama asia? En tiedä oikeaa vastausta, mutta minulle läheinen tarkoittaa läheistä ihmistä, joka on perheenjäsen, sukulainen tai ystävä. Lähimmäinen on laajempi käsite ja silloin on kyse kuka tahansa Luojan luoma ihminen, lajitoveri.

Lähimmäisyydessä on kyse hyväksymisestä ja rakastamisesta. Itselle läheistä, kenties itse valittua ihmistä on helppo rakastaa. Kaikkihan siihen pystyvät. Mutta miten on hankalan, epäluotettavan tai vieraan ihmisen kanssa?

Elämä ei ole täydellistä meidän ihmisten välillä. Silti saamme tavoitella parempaa ja täydellisempää. Siihen antaa mallin Mestarimme Jeesus, joka hyväksyi seuraansa kaikki ihmiset omana itsenään eikä erotellut ketään. Ajatus voi tuntua vähän utopistiselta, mutta Jumalan näkökulmasta asia on näin. Sitä me voimme omassa elämässämme etsiä ja pohtia. Silloinkin, kun rakkautta ja edes sietokykyä ei riitä kaukaiselle pahikselle tai haisevalle pikkuserkulle. Lähimmäisiä kaikki.

 

27.7.2020

Kiitollisena ja tarkkana

Kesä on edennyt poikkeusoloissa. Moni asia on eri lailla kuin olimme suunnitelleet. Silti olemme saaneet nauttia kauniista kesästä ja kotimaan matkailu on ollut vilkasta. Onkohan se näkynyt Askolassa?

Kesän aikana olemme viettäneet sunnuntaisin messua kirkossa. Moni on ollut kiitollinen, että pääsee vihdoin omaan kirkkoon ihan paikan päälle. Striimatut jumalanpalvelukset ja muut tilaisuudet ovat saaneet kehuja ja jatkamme niitä jollain lailla loppukesästä. Uusi tilanne on opettanut uusia asioita. Lisäksi kesän aikana on ollut hautajaisia, häitä ja kastejuhlia.

Suuren osan kesästä vei rippikoulut. Pidimme askolan kirkonkylällä kolme rippikoulua, joihin osallistui 55 nuorta. Konfirmaatioita vietettiin pienemmillä kokoonpanoilla, jotta nuorten läheisiä pääsi messuun mukaan. Nyt on kiitollinen ja huojentunut olo, kun rippikouluvuosi on onnellisesti takanapäin ja kaikki meni hyvin. Vähän oli pettymystä ilmassa, kun leirijaksot peruuntuivat, mutta kokemus oli silti positiivinen. Sen aistin itsekin jälkimmäisellä päiväleirillä heinäkuun puolivälissä.

Edelleen pitää olla tarkkana koronan vuoksi. Vaikka tautitilanne on tällä hetkellä Suomessa hyvä, ei tätä ole vielä voitettu. Jokaisen vastuulla on huolehtia käsihygieniasta, yskimisestä ja turvaväleistä. Me teemme seurakunnassa parhaamme, mutta korostamme jokaisen omaa vastuunkantoa yhteisestä hyvästä.

Kesä jatkuu ja toivon, että elämä voisi jatkua melko normaalisti jo pian. Siihen voi pyytää myös Kaikkivaltiaan varjelusta.

 

28.5.2020

Hyvää kesää!

Toukokuu vaihtuu kesäkuuksi ihan lähipäivinä. Olemme aloittamassa erilaista kesää. Toivottavasti se on kuitenkin hyvä meille kaikille.

Seurakunta elää myös kesässä, vaikka tänä vuonna tarjontaa on vähemmän. Olemme ajatelleet niin, että kesä-heinäkuun ajan emme tieten tahtoen houkuttele ihmisjoukkoja kokoon. Elokuussa arvioimme tilannetta uudelleen.

Joka sunnuntai kirkossa on messu. Kesäkuusta alkaen seurakunta pääsee myös paikanpäälle. Jatkamme messun striimausta ainakin alkuvaiheessa. Pyrimme ottamaan huomioon turvaohjeet mahdollisimman hyvin, mutta muistutamme, että jokaisella on oma vastuu, ettei koronavirus pääse leviämään. Kirkon ovilla on käsidesiä, osa kirkon penkeistä on pois käytöstä ja ehtoollisella noudatamme tarkkaa käsihygieniaa. Tervetuloa siis messuun!

Kesän konfirmaatiotkin ovat erilaisia. Tänä vuonna koko seurakunta ei pääse niihin osallistumaan, vaan tarjoamme mahdollisuuden nuorten läheisille ottaen huomioon kokoontumisrajoitukset. Nuoret konfirmoidaan 5-6 hengen ryhmissä ja he voivat kutsua kahdeksan vierasta kirkkoon. Tänä kesänä vietetään Askolassa siis 10 konfirmaatiota!

Tietyistä rajoituksista huolimatta ovet avautuvat pikkuhiljaa. Kaiken keskellä seurakuntakin viettää suuria juhlia. Viime viikolla oli helatorstai eli Kristuksen taivaaseenastumisen päivä, ensi sunnuntai on helluntai ja viikko siitä on Pyhän Kolminaisuuden päivä. Suuria kirkkovuoden juhlia siis kaikki. Juhlikaamme niitä muiden kesän juhlien ohella.

 

14.4.2020

Vähemmän onkin kai enemmän

Sain sähköpostiini pääsiäistervehdyksen Narvasta ystävyysseurakuntamme kirkkoherralta. Vastasin siihen kohteliaasti ja samalla keskustelimme hetken nykyisestä tilanteesta. Lähetimme terveisiä toistemme seurakuntiin ja lupasimme rukoilla toistemme puolesta. Samalla kehuimme lahden eri rannoilla olevien seurakuntiemme verkossa olevia jumalanpalveluksia. Ymmärrämme molemmat, että tänä vuonna ei välttämättä tavata seurakuntaretken merkeissä. Erityisesti minua lämmitti Narvan Marian seurakunnan kirkkoherra Urmasin lopputoivotus: Tapaamisiin rukouksissa.

Toinen mielessäni oleva kysymys liittyy ehtoollisen viettoon. En nyt ala kertaamaan käytyä keskustelua, jota käytiin eritoten pääsiäisen aikoihin. Totean vain sen, että ehtoollisenviettokin on tauolla ja seurakunnissa vietetään pyhäpäivisin sanajumalanpalveluksia. Siinäkin tilanteessa korostuu rukous ja odotus sekä samalla tyytyminen siihen, mitä tarjolla on. Tämä tuli mieleeni, kun kävin valmistelemaan ensi sunnuntain saarnaa, jossa evankeliumin mukaan ylösnoussut Jeesus on aterialla opetuslastensa kanssa. Miten helppo olisikaan puhua siinä yhteydessä ehtoollisenvietosta. Ehkä keksin jotain, mutta nyt ei voi mennä helpoimman kautta. Luotan, että yhteisen ehtoollisen aika on myöhemmin.

Entäs sitten kolehti. Nythän ei voida kerätä kolehtia, koska sille on tietyt ja tarkat ohjeet. Etäkolehti ei ole mahdollinen, mutta tietyin ehdoin jumalanpalveluksissa voi vähän mainostaa rahankeräystä ja sitä kohdetta, jolle kolehti olisi kerätty. Tämä sillä ehdolla, että on olemassa oikeanlaiset rahankeräysluvat. Kiirastorstaina oman seurakuntamme palveluksessa pappimme Päivi sanoitti tämän viisaasti ja pyysi rukoilemaan Narvan seurakunnan puolesta ja totesi, että keräämme kolehdin Marian seurakunnalle sitten, kun se on mahdollista. Niin taas rukous korostui.

Poikkeusolot ovat lisänneet luovuutta ja notkeutta, mutta ydin on silti olemassa. Kun ei voida toimia totutuin tavoin, pitää soveltaa. Siinä on toiminut ainakin tähän saakka yksinkertaistaminen. Seurakunnan elämä jatkuu, pääsiäistä vietetään, mutta palataan aina ytimeen ja ponnistetaan siitä jälleen eteenpäin. Tämä antaa uskoakseni myös Jumalalle enemmän tilaa, kun emme täytä kaikkea omalla puuhastelulla. Tässä toteutuu vanha slogan, että vähemmän on enemmän.

Nyt vaan odotetaan, mutta samalla eletään. Toimintaohjeena kollegan toivotus naapurimaasta: Tapaamisiin rukouksissa.

 

9.4.2020

Yllätysten pääsiäinen

Vuoden suuri juhla pääsiäinen on lähellä. Vietämme sitä tänä vuonna poikkeusoloissa yllätyksen vuoksi. Koronavirus on laittanut meidät hämilleen ja polvilleen.

Nyt on vain suostuttava elämään ohjeiden mukaan. Monelta meistä jää pääsiäisen kirkkoretki väliin. On opeteltava toimimaan uudella tavalla. Kaikki ei ole kuitenkaan loppu tai ohi, vaikka pelko tai hämmennys on meidän monen sydämessä. Toisesta ihmisestä pitää pitää huoli; emme ole yksin. Korona yllätti meidät ja se vaikuttaa kaikkien elämään.

Vietämme pääsiäistä yllätyksen synnyttämässä epätietoisuudessa. Jo nyt on jotain hyvää syntynyt kriisin keskellä. Ehkä olemme monessa mielessä uuden edessä.

Ja kun mietimme ensimmäistä kristillistä pääsiäistä, sekään ei ollut odotettu. Pääsiäinen perustuu yllätyksen äärelle. Siksi on nytkin hyvä palata perustukseen ja toivottaa hyvää pääsiäistä perinteisin menoin:

KRISTUS ON YLÖSNOUSSUT. KIITTÄKÄÄ!

 

31.3.2020

Kirkon ovet on auki

Nyt kirjoitan yhdestä lempiaiheestani poikkeusoloista huolimatta tai juuri sen vuoksi. Nimittäin auki olevista kirkon ovista. Se on ainakin minulle tärkeää monella tavalla.

Koronaviruksen jyllätessä jumalanpalvelukset toimitetaan kirkossa ilman paikallaolevaa seurakuntaa. Sen me tiedämme. Tämän jälkeen useimmat kirkot ovat avoinna jonkin aikaa rukousta ja hiljentymistä varten. Kyseessä ei ole yleisötilaisuus, mutta pappi tai jokin muu ihminen on paikalla. Joillain paikoilla kirkko on nyt myös muuten auki.

Kirkkojen aukiolo on herättänyt kritiikkiä, kun muualla ovia suljetaan. Ymmärrän sen hyvin. Silti koen tärkeänä, että kirkko on auki tai oikeammin niin, että kirkkoa ei suljeta.

Meidän Askolan seurakunnassa kirkko on ollut avoinna nyt kahtena pyhänä striimatun jumalanpalveluksen jälkeen klo 13 saakka. Ruuhkaa ei ole ollut eikä sitä odotettukaan. Viime pyhänä kävi hääseurue (6 henkeä), mutta se oli sovittu jo aiemmin ja vietettiin yhdet pienet häät.

Minulle kirkon aukiolo on tärkeä. Koin hyvänä, kun laitoin pyhänä kyltin kirkon kunnantalon puoleisen oven viereen, jossa kerrottiin aukiolosta. Kirkon ulko-ovi oli ihan konkreettisesti sepposen selällään, joka on meillä suljettujen ovien kirkossa harvinaista.

Kirkossa oli hyvä olla se hetki, jonka olin siellä yksin. Ajattelin, että tällaista tahdon tarjota jatkossakin kriisiajan jälkeen omassa seurakunnassani ja kutsua mukaan vapaaehtoisia päivystäjiä. Toivottavasti se toteutuu jollain tavalla ja jollain aikataululla.

Kirkko ei ole museo, jota ihaillaan ulkoapäin. Nykyinen luterilainen kirkko Suomessa on mestari rakentamaan esteitä sille, kuka saa olla, tulla tai tehdä. Kirkkorakennukseen (eikä moneen muuhunkaan seurakunnan elämään liittyvään) se ei sovi.

Kirkko on koko seurakunnan eli seurakuntalaisten omistama rakennus, jonne saa tulla. Siellä rukoillaan ja ollaan yhdessä; varsinkin sitten kun eletään taas uutta aikaa.

 

23.3.2020

Poikkeusolot pistävät miettimään

Olemme eläneet Suomessa viimeiset pari viikkoa poikkeuksellisissa oloissa. Viikon verran on ollut käytössä valmiuslaki. Moni asia on muuttunut. En käy kertaamaan kaikkea, vaan kerron seurakunnan terveiset.

Tiedotamme tilanteesta sekä näiden kotisivujen Uutiset-osiossa etusivulla että Facebookissa Askolan seurakunnan sivuilla. Meitä on informoitu ja ohjeistettu hyvin kriisin aikana. Helsingin tuomiokapituli pitää minua jatkuvasti ajan tasalla ja niiden pohjalta teen tarvittavia ratkaisuja.

Seurakuntamme työntekijät ovat siirtyneet pääosin etätyöhön. Kirkkoherranvirasto palvelee tavallisin aukioloajoin lähinnä puhelimitse. Edelleen otamme vastaan kirkollisten toimituksten varauksia. Työntekijät ovat niin ikään tavattavissa.

Jotain uuttakin voi syntyä. Siitä hyvä esimerkki on sunnuntain jumalanpalvelus, joka lähetettiin eilen 22.3. ensimmäisen kerran Facebookin välityksellä. Tätä aiomme jatkaa lähiviikot ja toivottavsti saamme toimimaan myös nettilinkin, jonka kautta jumalanpalveluksiamme on seurattu jo aiemminkin. Kirkko on auki sunnuntaisin jumalanpalveluksen jälkeen klo 13 saakka hiljentymistä ja rukousta varten. Sillä on vahva viesti: Kirkko ei mene kiinni, vaan se kutsuu yhteyteensä myös huolen ja pelon aikana. Poikkeusolot laittavat myös luovuuden kukkimaan.

Nyt on tärkeintä noudattaa viranomaisten ohjeita esimerkiksi ulkona liikkumisesta. Koskaan ei voi huolehtia liikaa käsihygieniasta. Silti meillä ei ole syytä paniikkiin. Kannattaa jatkaa elämää mahdollisimman normaalisti ottaen rajoitukset huomioon. Tänä aikana on hyvä myös tukea pienyrittäjiä ostamalla heiltä palveluita, vaikka oma taloudellinen tulevaisuuskin voi huolettaa.

Pidetään toisistamme huolta! Se on suurinta siunausta arkipäivässä.

 

24.2.2020

Pikaista ja pysyvämpää muotia

Ostin noin vuonna 1990 puuvillaisen harmaan poolopaidan Tikkurilan Maxi-Marketista. Hintaa en muista, mutta oltiin vahvasti markka-ajassa eikä EU:kaan ollut mielessä. Nykyisin samassa kauppakiinteistössä toimii Tokmanni, välillä oli jotain muuta (Tarjoustalo?)

Paidan merkki on Impetus. Pidin sitä monia vuosia ihan ihmisten ilmoilla, koska se on hyvä ja laadukas sekä mukava päällä. Viimeiset viitisentoista vuotta paita on ollut lenkkipaitana ja toimii edelleen. Hieman on kauluksen resori kulunut puhki, mutta se ei menoa haittaa. Viimeksi eilen kävin se päällä päiväkävelyllä. Huomenna pesen sen ja taas se toimii.

Tänä päivänä puhutaan paljon pikamuodista ja joidenkin arvioiden mukaan vaatetta käytetään keskimäärin neljä kertaa ennen kuin se heitetään pois. Tiedä sitten väitteen totuutta. Myönnän, etten itse ole tässä asiassa sen parempi. Minulla on niin paljon vaatteita, että pärjäisin niillä loppuelämäni niin juhlassa, arjessa kuin lenkilläkin. Silti hankin edelleen vaatteita, mutta vähän sentäs olen tahtia hidastanut. Kenkien kanssa käyn kovinta kilvoittelua.

Vaatteiden kierrätys ja ylipäänsä kulutustottumuksemme täällä hyvinvoivassa Pohjolassa ovat vähän vinksahtaneet. Elintasomme on korkea. Vaikka olemme toimeentulon osalta eri kohdissa, elämme hyvinvointivaltiossa. Se on hyvä muistaa. Elintavoillamme olemme riski yhteiselle maailmalle.

Mutta se lenkkipaitani, Impetus-merkkinen. Se ei ainakaan kuormita maapalloa ja sen hiilijalanjälki on varsin pieni, näin uskon. Toisaalta se on minulle edelleen käyttökelpoinen vaate, toisaalta myös eräänlainen symboli siitä, että vaatteen voi käyttää loppuun. Paitani ei ole pikamuotia eikä kyllä minkäänlaista muotia.

Tällä viikolla alkaa paastonaika. Paastolla on monta tehtävää. Eräs niistä liittyy kulutustottumuksiin ja luomakunnan kysymyksiin, erityisesti vaatteiden kierrätykseen. Tähän on avuksi kirkon tämän vuotinen ekopaasto-ohjelma (www.ekopaasto.fi).

Pikkuhiljaa kaiken tämän äärellä ja keskellä mietin, onko harmaa lenkkipaitani sittenkin ikuinen. Hyvää paastonaikaa!

 

11.2.2020

Kanttorin virkaansiunaaminen

Askolan seurakunnassa on tänään juhlapäivä, kun seurakuntamme uusi kanttori siunataan virkaansa kirkon perinteen mukaisesti kätten päällepanolla ja rukouksella. Tänään on ilon ja kiitoksen päivä.

Me olemme seurakuntana uuden edessä, koska edellisen kerran kanttorin virka on täytetty viime vuosituhannella. Olemme monien uusien mahdollisuuksien edessä. Näen tämän päivän erityisesti tulevaisuuteen katsomisen päivänä. Kirkon ja kristinuskon parhaat ajat ovat edessäpäin.

Myös sinä Olga olet uuden edessä. Olet astunut ensimmäisen kerran vakituiseen kanttorin virkaan, vaikka sinulla onkin jo paljon kokemusta kirkkomuusikon työstä. Nyt voit kuitenkin katsoa työelämässä aikaa eteenpäin pitkällä perspektiivillä ja toivottavasti myös levollisin mielin.

Pääset tekemään hyvää työtä ja sinuun kohdistuu odotuksia ja toiveita. Seurakuntamme kanttorin virka on odotusten ja mahdollisuuksien virka. Edessäsi on hyvät ajat. Ottaessasi vastaan tämän viran, otat vastaan siihen sisältyvät vaatimukset, velvollisuudet ja vastuun, mutta myös vapauden. Olet seurakuntamme ainoa musiikin ammattilainen ja luotamme osaamiseesi ja ammattitaitoosi, joten ota virka rohkeasti ja viisaasti vastaan ja hoida sitä kunnialla.

Sinulla on kaikki edellytykset työskennellä seurakunnassamme. Lupaan, että otamme sinut hyvin vastaan ja työn tekemisen puitteet ovat kunnossa. En sano, että vain taivas on rajana, mutta lähellä ollaan.

Toit haastattelussa esille, että olet jo pienenä haaveillut kirkkomuusikon työstä. Olet lahjakas ja ahkera ja olet päättäväisyydelläsi päässyt tavoitteeseesi. Monipuolinen musiikin osaamisesi ja sitoutumisesi kirkon uskoon ja elämään olivat keskeisiä syitä siihen, että olet nyt täällä Askolassa. Hyvän käsityksen sinusta saamme tänään tässä messussa, jonka musiikki on pitkälti sinun valitsemaa ja laulamme sinulle tärkeitä virsiä. Sen kautta tänään ne tulevat koko läsnä olevan seurakunnan yhteiseksi iloksi.

Nyt ja tulevaisuudessa on hyvä muistaa, että et ole yksin eikä sinulta odoteta liikoja, vaikka oletkin ainoa kanttori meillä. Toteutukoon kristillisen seurakunnan elämä kohdallasi siten, että myös sinua kannetaan ja tuetaan työssäsi ja muussa elämässäsi. Juuri tämän vuoksi on oleellisen tärkeää, että tulojuhlasi on seurakunnan messu, jossa saat siunauksen ja seurakunnan esirukouksen turvin astua uuteen aikaan. Tätä päivää on hyvä viettää läheistesi ja seurakuntasi kanssa.

Ja nyt päivän virallinen osuus:

Askolan seurakunnan kirkkoneuvosto on kokouksessaan 15.12.2019 valinnut Askolan seurakunnan kanttorin virkaan 1.2.2020 alkaen musiikin maisteri Olga Mäkisen Tuusulasta. Seurakunta on kutsunut hänet palvelukseensa ja hän on saanut tehtävään valtuutuksen.

(puhe kanttori Olga Mäkisen virkaan siunaamisessa Askolan kirkossa 9.2.2020)

 

27.1.2020

Uudella vuosikymmenellä

Tammikuu alkaa olla lopuillaan, mutta ei liene myöhäistä toivottavaa hyvää ja siunattua uutta vuotta. Siunauksen varassa meidän kristittyjen on hyvä elää tämäkin vuosi.

Askolan seurakunnassa ja koko kirkossa elämä jatkuu. Helmikuun alussa aloittaa työnsä uusi kanttorimme Olga Mäkinen Tuusulasta. Olgan virkaansiunaaminen on kirkossa su 9.2. klo 10 ja sen jälkeen kirkkokahvit seurakuntakodissa. Toivotan kaikki tervetulleiksi juhlaan. Ottakaamme Olga lämpimästi ja lempeästi vastaan.

Kirkon peruskorjauksen suunnittelu ja toteutus etenevät. Kyse on lähinnä lämmitysjärjestelmän uusimisesta, mutta samalla tehdään muutoksia muuhun talotekniikaan ja jotain uutta tulee myös kirkkotilaan.  Askolan kirkko on toivottavasti tulevaisuudessa monikäyttöisempi, ympäristöystävällisempi ja kotoisampi ympäri vuoden eikä sinne olisi liian korkea kynnys. Tänä vuonna tapahtuu ja tiedotamme projektin etenemisestä aina kun on tiedotettavaa.

Helmikuussa valitaan edustajat seuraavaksi neljäksi vuodeksi kirkolliskokoukseen ja hiippakuntavaltuustoon. Tällainen hallinto voi tuntua kuivalta ja etäiseltä, koska vaali on välillinen. Askolassa äänestävät kirkkovaltuuston 15 jäsentä ja myös askolalaisia on ehdolla. Vaaleilla on tärkeä merkitys kirkon tulevaisuuteen. Papit äänestävät omassa vaalissaan. Kirkolliskokoukseen valitaan Helsingin hiippakunnasta neljä pappia ja kahdeksan maallikkoa.

Kaiken tämän ohella seurakunta elää vahvasti perustasta ponnistaen, Sanasta ja sakramenteista ammentaen. Kutsun sinut erityisesti sunnuntain messuun klo 10. Huhtikuun alkupuolelle saakka vietämme messua pääosin seurakuntakodissa, mutta silloin tällöin pääsee kirkkoonkin.

 

22.12.2019

Hyvää joulua!

Toivotan sinulle siunattua joulunaikaa seuraavan siunauksen sanoin. Voit tulla kuulemaan saman siunauksen lausuttuna jouluaattona kirkkoon klo 14 ja siunauskappeliin klo 15.

"Herra siunatkoon teitä ja kaikkia niitä, joiden kanssa joulua vietätte, ja kaikkia niitä, jotka tänä jouluna ovat ajatuksissanne, kun olette yksin.

Varjelkoon Herra teitä, missä olettekin tänä jouluna ja minne tahansa menettekin.

Herra kirkastakoon kasvonsa teille, niin kuin enkelin ilmestyminen kirkasti ensimmäisen jouluyön.

Herra olkoon teille armollinen, sillä sitähän hän tahtoo olla.

Herra kääntäköön kasvonsa teidän puoleenne, niin kuin äiti ja isä kääntävät kasvonsa rakastaen lapsensa puoleen.

Herra antakoon teille rauhan, joka kestää kaiken. Aamen."

 

1.12.2019

Kolme hankalaa sanaa: Adventti, Hoosianna ja Daavidin poika

Hyvää uutta alkavaa kirkkovuotta! Ensi sunnuntaina joulukuun ensimmäisenä päivänä on ensimmäinen adventtisunnuntai. Hoosianna! Matka jouluun alkaa ihan virallisesti, vaikka lähtökuopissa on sudittu jo jonkin aikaa.

Ensimmäinen adventtisunnuntai on yksi suosituimmista ja tunnetuimmista kirkkovuoden pyhistä. Silloin kokoonnutaan laulamaan messuun Hoosianna-hymniä. Monissa seurakunnissa lauletaan ensimmäiset Kauneimmat joululaulut. Meillä Askolassa klo 12 Vahijärvellä Tanhuvaarassa. Muutenkin ensimmäinen adventtipyhä on täynnä ohjelmaa. Hoosianna! Usein koko neljän viikon valmistautumisen aika eli adventinaika kilpistyy tähän ensimmäiseen adventtipyhään; loput ovat sitten kevyttä laskettelua kohti joulua.

Tässä kaikessa on aika jännää olla yhdessä ja erikseen. Mukana on vaikeita sanoja, jotka ovat jollain lailla tuttuja, mutta silti vieraita. Osaisitko selittää perinteisessä Alias-pelissä adventin, Hoosiannan ja Daavidin pojan? (Kannattaa katsoa vastauksia osaan evl.fi/sanasto -sivulta)

Näitä vaikeita, mutta samalla tuttuja sanoja selitetään tulevina viikkoina kirkossa. Tule kuulolle, mutta auttaako selitys? Ja tarvitseeko selittää joka sana ja asia loppuun siten, että sen ymmärtää; ja mitä on ymmärtäminen? Järjellä, sydämellä vai millä?

Adventti, Hoosianna, Daavidin poika. Jeesuksen syntymäjuhlaan valmistautumisen avainsanoja. Kaikkea ei tarvitse ymmärtää, mukana voi silti elää. Annetaan myös Jumalalle mahdollisuus puhua meille.

Hyvää uutta alkavaa kirkkovuotta! Hoosianna!

 

23.10.2019

Tekemisen vai olemisen kulttuuri

Terveisiä juuri päättyneeltä viiden kuukauden vuorotteluvapaalta ja samalla työelämän alun tunnelmista. Sain viettää kesän yli kauan haaveilemaani vapaata siirtyessäni elämän iltapäivän puolelle. Nyt olen ollut pari päivää jälleen töissä. Hyvä mieli koetusta ja myös paluusta mielekkääseen työhön.

Sekä vapaani aikana että sen jälkeen olen joutunut vastaamaan monta kertaa kysymyksiin, mitä teen tai tein vapaallani. Joskus on pitänyt vähän kiemurrella vastausta, koska kyseessä ei ollut tekemistä varten oleva vapaa. Tahdoin pitää tauon monella tavalla vaativasta työstä juuri siksi, ettei tarvitse tehdä mitään erityistä. Se ei kuitenkaan tarkoita vain lepoa, laiskottelua tai löysäilyä; toki niitäkin. Myönnän, että olen etuoikeutettu saadessani mahdollisuuden tällaiselle irtiotolle, josta kuuluu kiitos myös työnantajalleni eli seurakunnallemme.

Elämässäni on paljon muitakin tärkeitä asioita kuin työ. Sen etenkin huomasin menneinä kesän ja syksyn kuukausina. Joillekin olen sanonut, että tein samaa kuin virkeät eläkeläiset. Välillä piti oikein antaa itselle vapaapäivä lomailusta. Maailmassa on niin paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa, vaikken tehnyt edes matkoja maailman ääriin. Lähialueillakin on riittävästi ihmeteltävää.

Mutta silti on pitänyt vastata siihen, mitä tein ja vastaukseksi on välillä tuntunut kelpaavan vain jokin konkreettinen tekeminen. Ei riitä, että on lukenut tai nauttinut kesäriennoista tai miettinyt rauhassa syntyjä syviä; elämää ja Jumalaa. Tai että kääntää kylkeä norppakivellä Saimaalla. Onneksi minulla on tarjota käsinkosketeltavaksi tulokseksi eräs iso opiskeluprojekti, jonka sain tehtyä itsellenikin yllätykseksi. Ei siis ihan "hukkaan" vuorotteluvapaa mennyt.

Tämän äärellä olen miettinyt jälleen kerran tekemisen meininkiä ja kulttuuria. Pitääkö aina tehdä? Pitääkö tekemisellä ja touhuamisella, tilanteilla ja tapahtumilla lunastaa olemisensa, roolinsa ja tehtävänsä? Ymmärrän, että konkreettiset toiminnat ovat jollain lailla mitattavia, joilla arvoidaan mennyttä ja suunnitellaan tulevaa. Riittääkö ajallisesti tai määrällisesti mitattavat asiat töissä tai muuten ihmiselämässä? Voiko olla jotain muuta arvion mittaria kuin tekemisen mittaaminen.

Näitä kysymyksiä pohdin nyt palatessani töihin tänne Askolaan, kun ensi vuoden suunnitelmat ovat ajankohtaisia. Ja mietin samaa myös laajemmin elämässä. Minulla on hyvä kokemus menneestä vapaajaksostani, jolloin pääsin suorittamisesta ja tekemisestä hetkeksi pois. Oli hyvä arvioida elämänmenoa tältäkin kannalta ns. kuplan ulkopuolelta.

Siksi esitänkin jälleen kysymykset itselleni ja myös laajemmin: Pääsisimmekö tekemisestä olemiseen? Mitä se oleminen voisi olla? Onko se uhka vai mahdollisuus?

Haastan sinut rakentamaan olemisen kulttuuria.

PS. Kiitän tässä yhteydessä Päivi Hakkaria, joka toimi sijaisenani kirkkoherrana erittäin hyvin, mutta sen tiesin jo etukäteen. Kiitos myös pastori Maarit Maatraivalle työstä Askolassa.

 

8.5.2019

Vapaa kesä

Kesä on jo ihan lähellä ja omalta osaltani toteutan pitkäaikaisen haaveeni eli jään muutaman kuukauden virkavapaalle. Tarkka ajanjakso on 24.5.-20.10.2019. Tuona aikana kirkkoherran tehtäviä hoitaa seurakunnassamme taitava pappimme Päivi Hakkari ja seurakuntapastorin sijaiseksi tuomiokapituli on määrännyt pastori Maarit Maatraivan. Ottakaa hänet lämpimästi vastaan.

Virkavapaaseeni ei liity minkäänlaista dramatiikkaa, vaan halu nauttia kesästä ja muista elämän antamista lahjoista. Kirkkoherran työ Askolassa on mielekästä ja haasteita riittää. Palaan lokakuussa mielelläni töihin, mutta minun elämässäni on muutakin kuin työ.

Vastaan tässä myös usein kysyttyyn kysymykseen, mitä teen vapaani aikana. Lyhyesti sanoen vietän kesää, olen paljon kakkoskodissamme Etelä-Karjalassa, luen ja olen muutenkin lomalainen ja turisti. Erityisesti kesän vaihtuminen syksyksi on lempivuodenaikani.  Aika kuluu varmasti nopsaan.

Vapaajaksoni aikana en tee Askolassa kirkollisia toimituksia, vaan pappimme Päivi ja Maarit palvelevat seurakuntaa. Palaan töihin maanantaina 21.10. klo 9 ja toimitan sovitusti ensimmäisen messun su 27.10.

Tämä kaikki toteamuksella, jos Herra suo. Siunattua kesää!

 

27.4.2019

Kansallinen veteraanipäivä

Elämme nyt pääsiäisaikaa. Pääsiäisen tunnistaa erilaisista symboleista, jotka omalla tavallaan julistavat ylösnousemuksen ihmettä ja uuden elämän alkua. Näitä tuttuja merkkejä ovat pääsiäismunat, rairuoho ja mullan alta nouseva narsissi. Uusi elämä on vahva ja voimakas. Niillä on tärkeä viesti, mutta ne eivät ole itsessään mitään, vaan kertovat jostain muusta eli pääsiäisen symbolien tapauksessa Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta.

Tänään me olemme myös uuden merkin äärellä, kun täällä Askolan kirkkopuistossa paljastetaan veteraanimuistomerkki ja siunaamme sen käyttöön. Tämäkin on symboli ja merkki, joka julistaa, kertoo ja muistuttaa. Se muistuttaa itseään suuremmasta, vaikka onkin olemukseltaan jykevä ja raskas, hieno ja näyttävä.

Se julistaa meille isänmaamme historiasta ja sen raskaistakin vaiheista. Se kertoo meille yhteistyön tärkeydestä ja voimasta, sillä vapaaehtoisella yhteistyöllä ja halulla tämä muistomerkki on saatu aikaan. Se muistuttaa meille ja kaikille tämän äärellä pysähtyville tästä hyvästä maasta, josta meidän tulee pitää huolta tulevaisuudessakin, jotta se olisi hyvä sekä meille täällä asuville että tänne tuleville. Tämän muistomerkin äärellä kuulukoon tervetulotoivotus.

Kaiken tämän takana ja turvana on kaikkivaltiaan Jumalamme siunaus. Hän siunaa meidät, merkin tekijät ja kaikki tämän luona vierailevat ihmiset. Siunaus nostaa etusijalle Jumalan luoman ihmisen ja hänen suhteensa toisiin ihmisiin ja Jumalaan. Olkoon tämä veteraanimuistomerkki täällä Askolan kirkkopuistossa siunauksen merkki.

(Puhe veteraanimuistomerkin siunaamisessa la 27.4.2019)

 

5.4.2019

Milloin pääsiäinen on?

Kevättalven yksi ihmisten välinen kysymys liittyy pääsiäisen ajankohtaan. Varsinkin tänä vuonna siihen lisätään ihmetystä, sillä tämä kevään juhla on huhtikuun loppupuolella. Pääsiäinen ja vappu ovat hyvin lähekkäin.

Mistä tämä sitten johtuu? Pääsiäisen ajankohta vaihtelee ja nyrkkisääntö on seuraava: varhaiskristilliseltä ajalta periytyvän perussäännön mukaan pääsiäissunnuntai on kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina. Jotta asia ei olisi näin helppo, niin säännössä on myös poikkeuksia, kuten tänä vuonna.

Pääsiäisen ajankohta vaikuttaa moneen muuhunkin päivään, koska kalenterimme rytmi kirkossa ja yhteiskunnassa myötäilee pääsiäistä. Niinpä tänä vuonna esimerkiksi helatorstai ja helluntai ovat totuttua myöhemmin. Pääsiäinen voi ajallisesti heittää lähes kuukaudella vuodesta toiseen.

Tässä on takana kuitenkin pyhää ja syvää. Pääsiäinen on kristittyjen keskeisin juhla. Sen ympärille kietoutuu muukin kuin ajankulu. Pääsiäistä ilman ei olisi kristinuskoa. Ja ilman Jeesuksen kuolemaa ja ylösnousemusta ei olisi pääsiäistä. Ja ilman kaikkea tätä elämämme ja maailmamme olisi kovin erilainen.

Koska meillä on tämä Jumalan hyvänä lahjana, meillä on tulevaisuuden toivo. Olkoon se toivo kantamassa sinunkin elämääsi.

 

4.2.2019

Yhteisvastuukeräys Askolassa

Kevät on perinteisesti Yhteisvastuukeräyksen aikaa. Jo vuosikymmenten ajan tämä lähimmäisenrakkauden kansanliike on tehnyt hyvää niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Yhteisvastuukeräyksellä on kaksi tehtävää. Ensinnäkin se nostaa esiin ja keskusteluun tärkeitä yhteiskunnassamme tai koko maailmassa olevia asioita, joihin äärelle kannattaa pysähtyä ja miettiä, miten yhteinen tulevaisuutemme olisi parempi. Keskiössä on silloin aina ihminen ja hänen hätänsä, toiveensa tai kysymyksensä.

Toiseksi Yhteisvastuukeräys kerää nimensä mukaisesti varoja käytettäväksi yhteiseksi hyväksi, kaikkein heikoimpien auttamiseksi. Auttamisen tapoja on monia meillä Askolassakin.

Nämä kaksi tehtävää yhdistyvät tänä vuonna keräyksen aiheen ympärille, joka on nuorten koulutus. Suomessa, hyvinvoinnin ja korkean koulutuksen mallimaassa on tälläkin elämänalueella ongelmia. Nuorista osan koulutuspolku katkeaa liian aikaisin rahan puutteeseen. Monissa kehittyvissä maissa tilanne on paljon pahempikin.

Koulutus on tämän ajan perusasia, joka kuuluu kaikille. Meidän on mahdollisuus tasoittaa tätä koulutietä osallistumalla Yhteisvastuukeräykseen. Se on kristittynä elämistä arjessa.

 

28.12.2018

Papin oma joulu

Oletko sä koko ajan töissä? Milloin vietät omaa jouluasi? Onko sinulla ollenkaan vapaata? Onko perhe jossain muualla joulun?

Näitä kysymyksiä olen kuullut juhlapyhinä, erityisesti jouluna koko pappisurani aikana. Välillä olen yrittänyt vastatakin ja nyt jälleen tällä foorumilla.

No, yksinkertaisesti vastattuna vietän koko ajan omaa jouluani. Kenenkäs muun? Joskus olen sanonut kun oikein säälitellään joulun töitäni, että olen jouluna mieluummin pappi kuin poliisi. Joulu on siis juhlan aikaa papillekin. Koen olevani etuoikeutettu, että saan viettää tätä vuoden suurinta juhlaa sekä privaatisti että seurakuntani kanssa.

Tänä jouluna meni suunnilleen näin tämän kirkkoherran elämässä: Jouluaattona kotona oli joulupuuro aamupäivällä ja klo 12 seurasimme joulurauhan julistusta Turusta. Sitten lähdimme koko perhe pikkuhiljaa kohti aattohartauksia, joita pidin kaksi eli klo 14 ja 15. Kotona olimme takaisin ennen viittä ja jatkoimme "omaa jouluamme". Joulupäivänä palveli toinen pappimme ja tapaninpäivänä minä olin jumalanpalveluksessa mukana.

Joskus olen ollut joulun vapaalla ja silloin on jäänyt jotain puuttumaan. Esimerkiksi vuosi sitten oli vähän orpo olo lomaillessa, mutta paljon auttoi piispan aattohartaus Helsingin tuomiokirkossa, joka jäi syvästi mieleen; yksi hienoimpia jouluaattoja. Joskus viime vuosikymmenellä olimme Tukholmanristeilyllä jouluna ja sekin oli hyvä. Töihin ehti silloin takaisin tapaniksi. Toki vapaat joulunpyhät ovat myös hyviä, mutta mieleen tulee sanonta Mihin koira karvoistaan pääsisi tms.

Milloin siis vietän omaa jouluani? Vietän sitä koko ajan. Juhlan tavat vaihtelevat eri vuosina, mutta kuitenkin meillä on vahvat jouluperinteet. Joulun työt ei niitä katkaise eikä häiritse; ehkä jopa vahvistaa. Joulu ei ole mikään vankila, jossa pappi joutuu olemaan muutaman päivän, vaan etuoikeus juhlia Vapahtajaamme eri tavoin. Vapautuneesti ja sitoutuneesti.

 

 

18.12.2018

Joulusaarna vai -satu

Joskus on sanottu, että rippikoulun tavoite on potkaista partasuinen ukko pilven reunalta alas. Ukolla tarkoitetaan Jumalaa.

Tekisi mieli tarttua tuohon ajatukseen nyt joulun alla. Sopii siinäkin mielessä, että Jumala ja joulupukki sekoitetaan usein keskenään.

Minun tekisi nimittäin mieli potkaista kaikki sellainen kumoon, joka vahvistaa ajatusta joulun sadusta. Mietipä omalta kannaltasi.

Tahtoisin lähestyä joulua ihan muusta näkökulmasta kuin jostain maalaisidyllistä, joka ei juurikaan ole tänä päivänä totta. Onko koskaan ollutkaan? Ymmärrän, että aika kultaa muistot, mutta silti. Miksi ylläpidämme jotain epärealistista satumaailmaa ja marssitamme siihen lisää hahmoja maailman muuttuessa ja perinteiden uusiutuessa.

Vähän sama vika on Raamatun joulukertomuksen kanssa. Osaamme kuvata sen kauniisti, puhtoisesti ja säröttömästi. Mutta jos mietimme vähän tarkemmin niin eihän se kovin kaunis ja kivuton tapahtuma ollut. Koossa olivat ainekset, joilla kaikki olisi voinut mennä pieleen.

Ymmärrän, että nyt joulun alla ei tahdota kuulla sitä, miten ihmisillä on nälkä ja vilu, miten lapset kärsivät, miten sairaaloissa, pelastusasemilla ja turvakodeissa ei ole pyhän rauhaa. Tänä vuonna sentään olemme lähellä valkeaa joulua etelässä saakka.

Minä tahdon potkaista joulusadun kumoon, vaikka rakastan joulua. Tykkään viettää sitä, hempeillä lämmössä, tuoksuissa ja muussa ihanassa. Silti joulun sanoma minulle ei ole se hehku ja tunnelma, vaan mikä?

En tahdo olla kuitenkaan ilonpilaaja ja suon joulun juhlan kaikille tavallaan. Itsekin juhlin sitä rinta rottingilla. Vaikka kaikki kaunis ja hyvä ei toteudukaan omassa elämäntodellisuudessamme, se kertoo jostain olemassa olevasta sekä kaipuustamme.

Satujoulun viettäminen kertoo siitä, että ymmärrämme elämässämme ja maailmassamme pohjimmiltaan olevan jotain hyvää ja kaunista. Paha ja väärä ei saa viimeistä sijaa elämässämme. Me osaamme unelmoida, haaveilla ja toivoa hyvää. Voisimmeko kanavoida sen hyvän johonkin oikeaan, sadun ohi todellisuuteen ja sinne, missä hyvää ja oikeaa tarvitaan jokapäiväisessä elämässä ja kohtaamisissa? Niissäkin tilanteissa, joissa joudumme kohtaamaan omat rajamme ja joudumme oman mukavuusalueemme ulkopuolelle.

Ja jos nyt yritän ymmärtää joulusadun ylläpitämistä, kertoo se ehkä siitäkin, että me odotamme tulevaisuuden olevan hyvä ja parempi tai jopa sellainen, jossa ei ole kipua ja huolta. Tälle yksi selitys on meidän kristittyjen uskoma ja toivoma taivas, iankaikkisuus.

Se on vastakohta tämän maailman ja tämän ajan rajoille, osaamattomuudelle ja keskeneräisyydelle. Olisiko tämä meille muistutus, että voisimme edesauttaa lopullisen hyvän toteutumista tänä jouluna sanoin ja teoin.

Siunattua joulua!

 

13.12.2018

Lucian päivä

Adventinaika on monenlaista juhlaa. Osa niistä liittyy jouluun, osa taas ei. Tänään on päivä, joka ei ole suoraan joulun juhla, mutta helposti yhdistyy siihen.

Lucian päivää vietetään Pyhän Lucian muistoksi vuosittain 13. joulukuuta. Muistopäivä kuuluu alun perin katoliseen pyhimyskalenteriin, mutta nykyisin sitä vietetään ennen kaikkea ruotsinkielisessä kulttuurissa. Perinteeseen kuuluu Lucia-neito, joka on pukeutunut valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun ja pitää kädessään kynttilää.

Ajatuksena on, että Lucia tuo valoa talven pimeyteen. Lucia (lat. lux, valo) on suomennettuna Valotar. Juliaanisessa kalenterissa talvipäivänseisaus osui keskiajalla Lucian päiväksi, minkä vuoksi päivää vietetään valon juhlana.

Luciaan liittyvät legendat ovat peräisin Sisilian saarelta Italiasta 300-luvulta. Ensimmäinen pohjoismainen tieto Lucian päivän vietosta on Ruotsin Länsi-Götanmaalla vuodelta 1746. Nykyisissä juhlatavoissa Lucian päivän kynttilänvalo saatetaan tulkita auringonpaisteen ja esimerkiksi ihmisten välisen lämmön vertauskuvaksi.

Suomessa Lucia-neito valitaan Folkhälsanin ja sanomalehti Hufvudstadsbladetin yhteistyöllä. Koko Suomen Lucia on valittu vuodesta 1949. Lucia kruunataan Helsingin Tuomiokirkossa. Kruunaamisen jälkeen Lucia-neito esiintyy Tuomiokirkon portailla tonttujen kanssa ja Lucia-kulkue kiertää Helsingin keskustassa. Myöhemmin hän osallistuu useisiin tapahtumiin. Tämän lisäksi useilla paikkakunnilla ja kouluissa valitaan omia Lucia-neitoja ja järjestetään Lucia-kulkueita.

Valo on Lucian päivän tunnus. Valoa me tarvitsemme. Joulukin on valon juhla, joten siksi liitämme luontevasti Lucian päivän joulun juhlien ketjuun.

Pääkaupunkiseudun seurakunnat jakavat koteihin adventtikalenterit, jonka luukuissa on kuva sekä ajatelma. Tämän päivän luukusta löytyi teksti: Kenen päivään sinä tuot valoa?

Lucian päivä, Valottaren juhla koskettaa meitä kaikkia. Ota päivääsi tehtävä: huomaa kuka ilahtuu näkemisestäsi. Koira? Kumppani? Kaupan kassa? Kaukainen ystävä? Sinä olet tärkeä. Sinun olemisesi valaisee jonkun toisen päivän. Kenen päivään sinä tuot valoa tänään tai huomenna?

(Wikipedian ja muiden viisaiden ajatuksiin liittyen Luciasta)

 

19.11.2018

Seurakuntavaalit

Eilen sunnuntaina pidettiin seurakuntavaalit täällä Askolassa kuten muissakin Suomen seurakunnissa. Onnittelen kaikkia läpipäässeitä sekä varasijoille valittuja! Samalla kiitän kaikkia ehdokkaita, valitsijayhdistyksiä sekä vaalilautakuntaa. Vaalit ovat aina suuri ponnistus ja työ.

Askolan seurakunnan kirkkovaltuustoon valittiin 15 jäsentä, joista seitsemän on uusia. Nykyisistä valtuutetuista viisi ei ollut enää ehdolla. Suurimman henkilökohtaisen äänimäärän keräsi Sirpa Vettenranta (73 ääntä) ja toiseksi tuli Kari Lindgren (57). Vaalin koko tulos on luettavissa sivustolla www.seurakuntavaalit.fi.

Äänestysaktiivisuus laski hieman edellisistä vaaleista ollen nyt 17,6% (vuonna 2014 19,2%). Kaikkiaan 511 askolalaista äänesti. Ennakkoäänestys oli vilkkaampaa kuin varsinaisen vaalipäivän äänestys.

Uusi kirkkovaltuusto aloittaa toimikautensa tammikuussa 2019. Se valitsee silloin puheenjohtajiston, kirkkoneuvoston ja työalojen työryhmät. Valtuuston toimikausi kestää vuoden 2022 loppuun.

 

2.11.2018

Pyhäinpäivä

Pyhäinpäivä on kuin vilkas tiereitistö, jossa on monta eri suuntaa, monta eri risteystä. Lomittain ja limittäin, eri tahtiin liikkumista. Pysähtymistä. Läsnä ovat menneet ja nykyiset kansat, ihmisjoukot ja yksilöt.

Tällä tiellä tai näillä teillä oppaana on Jumalan sana ja kristikunnan vuosisatainen viisaus, meidän Jumalan luomien ihmisten ja ihmissukujen kokemusmaailma.

Kantakoon rukous, kantakoon Jumalan syliin käpertyminen silloin, kun järjellä, sanoilla ja kirjaviisaudella ei saada kaikkea selvitettyä. Näyttäköön valo, pyhäinpäivän valo suunnan eteenpäin, mutta kutsukoon se myös katsomaan taakse ja luottamaan siihen, että takana oleva on kantanut meitä elämässämme ja tuonut tähän omaan todellisuuteemme. Olkoon läsnä myös ilo.

Nostakoot mielemme menneiden sukupolvien ihmiset, omat läheisemme ja kaikki kristikunnan pyhät siihen luottamukseen, että oma paikkamme tässä sukupolvien ketjussa on tärkeä, ainutlaatuinen ja turvallinen. Saakoon sydämemme kokea tästä kiitosta.

Jumalan maailmassa olemme elämän ristiriitaisuuden keskellä. Pyhäinpäivä nostaa esiin raskasta kannettavaa, mutta myös puhdistavia ja lohduttavia muistoja. Tässä kaikessa saamme tänään levätä, luottaen ettei paha saa meissä lopullista valtaa. Siksi on Jumala, ja siksi on taivaan koti. Tänään saamme terveisiä taivaasta.

Kuoleman todellisuuden keskiössä nousevat Jumalan voimasanat ratkaisijoiksi. Pahan vallan ympärillä ja näköalattomuuden kokemusmaastossa valo, lämpö ja turva luovat meille suuntaa.

Tänään saamme tarttua niihin kiinni, huomata jotain, kiinnittää katseemme lohduttavaan ja hoitavaan. Olkoon yksi sellainen asia valo, joka kynttilänliekin muodossa laajenee kodeissamme ja hautausmailla. Kutsukoon se meitä valoksi ympärillemme omaan elämäämme.

Kuolema ja kuolemattomuus lyövät tänään kättä, ne kulkevat rinta rinnan. Erityisesti saamme sen kokea, kun osallistumme ehtoolliselle. Perinteisissä ehtoollisen kutsusanoissa kutsutaan Karitsan hääaterialle tai juomaan kuolemattomuuden lähteestä.

Ehtoollisessa onkin kyse taivaan lahjasta, jolla saamme maistaa palan taivaallista juhla-ateriaa. Taivas tulee tänään luoksemme, lähellemme ja tässä hetkessä saamme vain olla ja turvallisesti levätä, ottaa vastaan. Tässä hetkessä ja ehtoollista viettäessämme rukouksemme saa olla ”Säilytä meissä iankaikkisen elämän toivo.”

Tämä rukous vie ajan ulkopuolelle, yhdistää maan ja taivaan, maallisen ja taivaallisen, Jumalan maailman, tahdon ja suunnitelmien eri puolet.

Vilkkaalla tiereitistöllä tänään pyhäinpäivän ajatuksissa, jokaisen meidän ja menneiden sekä tulevien sukupolvien elämässä meille julistetaan Mestarimme Jeesuksen sanat, jotka asettavat elämämme asiat, arvot ja järjestykset uuteen valoon:

Autuaita ovat hengessään köyhät, sillä heidän on taivasten valtakunta.

Autuaita murheelliset, he saavat lohdutuksen.

Autuaita olette te. Autuaita, onnellisia. Tässä on toivomme, johon tarttua. Toivomme, joka kantaa sylissään.

(Puhe pyhäinpäivän ehtoolliskirkossa Mäntyrinteen palvelukseskuksessa 1.11.2018)

 

15.10.2018

Messu keskukseen

Kokoonnuimme viime viikolla työyhteisömme työntekijäkokoukseen, jossa keskustelimme mm. ensi kevään Jaetut eväät - jumalanpalveluspäivistä Helsingissä. Yksi meistä selasi tietoja tabletilta ja tokaisi: Messu keskukseen. Minä hölmönä ja spontaanina: Mitä, onks ne päivät muka messukeskuksessa?

Päivien tekijöillä on taatusti ollut tässä kutkuttava taka-ajatus, johon langeta ja lankesin. Se ei ole paha, vaan hyvä vaan. Mitä tarkoittaa, että messu on keskuksessa tavallisessa seurakunnassa, jollaisessa itsekin olen töissä ja toisessa samanlaisessa jäsenenä?

Ajatukset, teoriat, teologia, unelmat ja käytäntö eivät kuitenkaan kohtaa. Onhan messu keskuksessa, mutta kenelle. Miten se palvelee koko seurakunnan elämää. Ei pidä tuijottaa vain lukuja, mutta jos sunnuntain messussa on 22 ihmistä ja tunnin kuluttua kastejuhlassa 32, niin missä on sen pyhän keskus. Niin ja jos diakoniaruokailu viikolla kokoaa 120 ihmistä ja sen seurakunnan messu 58. Tiedän, että näitä ei pidä vertailla ja molemmissa on Kristus läsnä.

Nämä ovat pohdintoja, joita käyn aika ajoin. On etuoikeutettua, että itse voin viettää messua lähes joka pyhä; joko töissä palvellen tai muuten osallistuen. Minun hengellisessä elämässäni messu on keskuksessa, mutta tahtoisin sen keskuksen äärelle enemmänkin kirkkokansaa.

Unelmissa elää edelleen vahvana, että kristikunta kokoontuu sunnuntaina kirkkoon ja sitten on muuta. Jossain päin maailmaa  tämä toteutuukin ja tätä ajatusta tukee esim. monet television pappisarjat (mm. Särkynyt enkeli tältä syksyltä). Unelma on hyvä tässä tapauksessa. Messun ja arkielämän yhteys on kuvattu usein hienosti. Niin hienosti, että tahtoisin sen olevan totta myös täällä Suomessa. Messu keskuksessa.

 

1.102018

Terveisiä Narvasta!

Olin mukana viikonloppuna Narvassa pidetyillä Viron kirkkojen päivillä. Kyseessä oli ensivisiittini kaupunkiin ja tämä matka oli osa ystävyysseurakuntatyötämme.

Porvoon rovastikunnan seurakunnilla on yhteinen ystävyysseurakunta siis Narvassa. Seurakunnan nimi on Narvan Marian seurakunta ja sen kirkko on Aleksanterin kirkko aivan Narvan keskustassa. Jo aiemmin alueeltamme on ollut yhteyksiä Narvaan, mutta nyt olemme uuden edessä, sillä seurakunta on perustettu uudelleen pari vuotta sitten.

Itse olin tällä retkellä perjantaista lauantaihin ja samaan aikaan Porvoon seudulta tehtiin bussiretki, jossa oli mukana yli 40 seurakuntalaista. Jokunen Askolastakin. Ryhmämatkalaiset palasivat kotiin vasta sunnuntaina.

Matka oli yhdistelmä kirkkopäivien ohjelmaa ja muuten tutustumista tähän itäiseen kaupunkiin ja sen elämään. Marian seurakunnassa on noin 70 jäsentä ja Narvassa toimii lisäksi useita muita kirkkokuntia. Venäjän vaikutus on vahva ja arviolta 95% asukkaista puhuu äidinkielenään venäjää tässä 56 000 ihmisen kaupungissa.

Tiivistämme tulevaisuudessa suhteitamme Narvaan muiden lähialueiden seurakuntien kanssa. Vierailemme toistemme luona ja etsimme yhteistyön hyviä käytänteitä. Ja rukoilemme jumalanpalveluksissa toistemme puolesta.

Ja Narva on myös erilainen matkakohde Virossa, jos Tallinna, Tartto ja Pärnu ovat jo tulleet tutuiksi. Matkaa Tallinnasta on noin 215 kilometriä ja tie on hyväkuntoinen. Usein vilahtaa Suomenlahti puiden takaa. Tällä matkalla se välkehti kirkkaana syysauringossa.

 

18.9.2018

Minun kirkkoni - seurakuntavaalit

Syksy on jo edennyt ruskan alkuun ja seurakunnassamme elämä jatkuu. Olen kuulostellut tunnelmia kyliltä ja ollaan kiitollisia terveydestä, syksyn sadosta ja monesta muusta hyvästä asiasta. Toki on myös menetyksiä ja haasteita.

Yksi syksyn isoja asioita on seurakuntavaalit, jotka järjestetään marraskuussa. Silloin valitaan seuraavaksi neljäksi vuodeksi kirkkovaltuustoon 15 jäsentä. Tänä iltana ehdokaslistat on hyväksytty vaalilautakunnassa. Vaaleissa on kaksi ehdokaslistaa ja 21 ehdokasta. Tarkemmat tiedot löytyvät näiden sivujen uutisista.

Seurakunnan luottamushenkilöt linjaavat seurakunnan tulevaisuutta yhdessä työntekijöiden kanssa. Olemme jo saaneet paljon aikaan ja suunta on hyvä. Tehtävä on myös vaativa, sillä tulevaisuuden kannalta on tärkeä hahmottaa sekä paikallisia että kokonaiskirkollisia seikkoja. Kaikkien yhteinen toive liittyy varmasti siihen, että seurakunnallinen elämä tällä alueella on turvattu jatkossakin.

Tähän mennessä oman pappisurani aikana ja varsinkin kirkkoherrana olen ollut Askolan seurakunnassa iloinen myönteisestä ilmapiiristä ja positiivisesta keskusteluyhteydestä luottamushenkilöiden kanssa. Olemme samalla puolella! Tämän toivon jatkuvan myös ensi vuonna uuden kirkkovaltuuston sekä kirkkoneuvoston ja työalojen työryhmien kanssa.

Ja sitten se toinen asia. Sunnuntaina 14.10. lähetetään kirkostamme messu suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssa klo 10. Kannattaa tulla kirkkoon veisaamaan, sillä messu on kuunneltavissa kuukauden ajan Yle Areenassa.

 

 

 

29.7.2018

Kolmen luostarin kierros

Kotimaanmatkailun puolesta! Nyt ainakin on syytä ihastella ja hämmästellä. Heinäkuun viimeisinä päivinä teimme parin päivän retken kaakonkulmalta kolmeen luostariin itäisessä Suomessa.

Olemme jo kauan haaveilleet käynnistä Valamossa. Minä olen käynyt siellä reilut kymmenen vuotta sitten, matkakumppani lapsena. Niinpä varasimme yöpaikan luostarin vierasmajasta ja matka alkoi toteutua. Samalla katsoimme tilannetta laajemminkin ja päädyimme liittämään samaan reissuun käynnit Lintulassa ja Enonkosken luostariyhteisössä.

Uusi Valamo Heinävedellä on ortodoksisen uskon ja kulttuurin tyyssija Suomessa. Samalla vilkas matkailupaikka ja munkkien asuttama luostari. Muistan edelliseltä kerralta, että luostarissa oli turisteja suorastaan tungokseksi saakka, mutta nyt oli rauhallisempaa. Vierasmaja on sopivan karu ja puhutteleva yöpaikka narisevine lattioineen ja ohuine seinineen. Valamon kirkossa osallistuimme iltapalvelukseen ja iltakävely vei luostarin hautausmaalle, jossa on mm. Pentti Saarikosken hauta. Iltayhdeksältä alue rauhoittuu, mutta viinikellarissa voi nauttia vielä tilkan luostarin omaa viiniä. Aamulla aamupala ravintolassa ja sitten matka jatkui. Aamuherätys oli tosin jo tullut klo 5.45, jolloin kirkonkellot kutsuivat aamun palvelukseen. Lisää Valamosta www.valamo.fi

Kymmenisen kilometriä Valamosta Palokin kylässä on Pyhän Kolminaisuuden luostari eli ortodoksinen nunnaluostari, Lintulan luostari. Viehättävä paikka, joka toivottaa matkailijat tervetulleiksi, muttei ole mikään turistirysä. Pari vierasmajaa alueella on. Lisäksi kirkko, kauppa ja kesäkahvila. Lintulan luostarissa valmistetaan kaikki ortodoksisen kirkon käyttämät tuohukset ja kuulin, että esimerkiksi Helsingin Tuomasmessun tuohukset haetaan Lintulasta ihan paikan päältä kesällä. Lintulan luostarin lyhyellä vierailulla meidät otti syliinsä aidon tuntuinen luostarielämä. Pyhä kosketti. (www.lintulanluostari.fi)

Ja eikun eteenpäin kohti Enonkoskea ja luterilaista luostariyhteisöä Ihamaniemen kylässä. Saavuimme hieman puolenpäivän jälkeen ja pääsimme suoraan päivärukoukseen, joka on joka päivä klo 12. Olipas kotoisen tervetullut olo. Saimme tutustua tämän jälkeen luostariyhteisön toimintaan ja tiloihin vanhassa kyläkoulussa. Luostaripappi Pauliina Kainulainen toimii tällä hetkellä luostarin vastaavana. Luostariyhteisö on toiminut Enonkoskella vuodesta 1994 lähtien ja siinä yhdistyy kristillinen rukousperinne, talkootyö ja yhteisöllisyys. Minuun teki vaikutuksen tietty vaatimattomuus ja yksinkertaisuus. Kaikenlainen pröystäily oli tiessään. Tähän paikkaan voisi ihastua pysyvämminkin. Kannattaa tutustua tarkemmin www.luostariyhteisö.fi. Enonkosken luostariyhteisöllä on myös hyvä facebook-sivu.

Enonkoskelta matka jatkui sitten Savonlinnan ja Sulkavan kautta majapaikkaamme Vuoksen varrelle. Kilometrejä kertyi autoon noin 500. Muutama muukin kirkko tuli matkalla bongattua. Kyllä kannatti.

Nyt olen mietiskellyt muutaman päivän koettua. Ensinnäkin kannatan kotimaan matkailua. En kaipaa ainakaan kesällä kauemmas. Toiseksi itäinen Suomi loppumattomine järvimaisemineen ja muine luontoihmeineen on kauneinta Suomea. Nähtävää ja koettavaa löytyy, palvelu pelaa. Ja kolmanneksi nämä edellä mainitut luostarit. Kaikkiin kolmeen ei tarvitse ehtiä kerralla, yksikin riittää ja se on oiva pyhiinvaellus tässä ajassa. Tapoja pyhän kohtaamiseen löytyy näillä pyhillä paikoilla ja reiteillä. Suosittelen.

 

25.5.2018

Kuuntelin vähän Raamatun sanaa

Olen ollut aina vähän huono lukemaan Raamattua tai ainakin siltä tuntuu. Takaraivossa on joitain nuoruuden muistoja opetuksesta, joka kertoi oikean tavan uskoa ja lukea Raamattua. En päässyt siihen oikein koskaan jyvälle ja saman tyyppisiä kaikuja kuulee vieläkin siellä täällä. Mitään pitkiä pätkiä en ole koskaan jaksanut lukea ja omaksua tai edes kuunnella. Vähemmän on enemmän. Toki Raamattu on minulle tärkeä ja säännöllisessä käytössä.

Mutta eräänä iltana kuuntelin vähän Raamattua. Olin ajamassa radion iltahartauden aikaan mökille ja tuona iltana oli vuorossa Raamatunlukua. Näin taitaa olla kerran viikossa ja nyt oli vuorossa Kirje roomalaisille. En odottanut paljoa, mutta se tempaisi mukaansa. Vajaa kymmenminuuttinen auton ratissa oli kiehtova. Tuttua sanaa ja itselle tärkeitä kohtia, mutta nyt se kokonaisuus, joka luettiin taitavasti piirsi eteeni paljon hienoa.

Kuulin nimittäin vain ja ainoastaan armon ja armahtavaisuuden sanomaa. Välillä sanottiin muutakin, mutta voi sitä evankeliumia, joka kuului tästä Paavalin julistuksesta. Sen enempää menemättä kirjeen taustoihin, tutkimuksiin ja alkuperään totean, että tämä oli ilosanomaa jos mikä.

Jäin tuon virkistävän hetken jälkeen miettimään omaa suhtautumistani Raamatun sanaan noin niin kuin ylipäätänsä. On ihan alkeellista todeta, että luemme ja kuulemme sitä omista lähtökohdistamme käsin ja oman historiamme kautta. Vissiin siksi minä koen sen armon, rakkauden ja hyväksymisen sanomana. Ilosanomana, ei niinkään äläsanomana.

Ja sitten kyseisen iltahartauden namupala näin kesän alussa: "Luomakunnalla on kuitenkin toivo, että myös se pääsee kerran pois katoavaisuuden orjuudesta, Jumalan lasten vapauteen ja kirkkauteen." (Room 8:20-21)

Ihmetellään yhdessä ja erikseen Jumalan ihmeitä ja lahjoja. Aurinkoista kesää!

 

30.4.2018

Onko vappu ainoa iloinen juhla?

Tänään on vappuaatto. Hauskaa vappua! Etelässä aamu on sumuinen, mutta kirkastuvaa lupaava. Tavallinen kevätsää ja vappupäiväksi on Etelä-Suomeen ennustettu sadetta. Perinteisesti siis mennään.

Vappu on vuodenkierrossamme ainoita juhlia, jolla ei ole kirkollisia juuria. Toinen sellainen päivä on itsenäisyyspäivä, vaikka silloin on tapana viettää jumalanpalvelusta. Kyse on kuitenkin yhteiskunnallisesta juhlapäivästä. Toki joissain seurakunnissa vappuakin vietetään eikä siinä mitään. Voihan seurakunnassakin joskus pitää lystiä.

Aikojen saatossa vappujuhlaa on yritetty kristillistää, mutta turhaan. Toki juhlan nimen on antanut  700-luvulla elänyt abbedissa Walburg, jonka peruna vietämme toukokuun ensimmäisenä päivänä Vapun ja Valpurin nimpparia. Joskus taas työväen juhlan kunniaksi vapusta on yritetty tehdä Joosefin, Jeesuksen isän ja kunnon duunarin juhlapäivää.

Vappujuhlinnassa on monia näkökulmia ja perinteitä. Mauri Kunnas on kirjoittanut niistä nasevasti kirjassaan Aikamoinen ajantieto näin: Nykyisen vappujuhlinnan osatekijöistä juopottelu on peräisin 1800-luvun ylioppilailta, valkolakki Ruotsista, marssit muinaisilta frankeilta, piknikillä käyminen kieltolain ajoilta ja yleinen riekkuminen maaseudun ikiaikaisesta kevätperinteestä.

Jos jotenkin määrittelisin vappua, niin nostaisin sen eritoten kevään juhlaksi, jolloin pidetään hauskaa ja iloitaan ilman mitään taka-ajatuksia. Vappuna ei tarvitse pingottaa tai suorittaa. Vaikka juhlaan kannattaa valmistautua ja perinteitä vaalia, nyt voi ottaa rennosti ja viettää vappua juuri siten kuin itse tahtoo.

Tätä kevään juhlaa ei kannata ottaa liian vakavasti. Iloitaan ja annetaan kesän tulla. Iloista vappua!

 

4.4.2018

Miltä pääsiäinen näyttää?

Muistan, kun joskus nuorena olin katsomassa erään seurakunnan pääsiäisnäytelmää. Se oli taitavasti toteutettu seurakuntalaisten voimin. Näytelmässä tapahtui sama kuin niin usein Jeesuksen elämää, kuolemaa ja ylösnousemusta kuvaavissa elokuvissa, vaelluksissa ja näytelmissä. Tunnelma lässähtää lopussa, juuri silloin kun tapahtuu huipennus. Ylösnousemusta ei voi kuvata. Tuon kertomani näytelmän nimi muuten oli Jumala on suuri. Siinä hetkessä Jumala ei kovin suurelta vaikuttanut.

Useamman kerran olen jutellut kollegojen ja muiden tuttujen kanssa, miten kuvaisi pääsiäistä? Tuntuu, että vaikka rakentaisi kuinka suuren tyhjän haudan tai täyttäisi kaikki paikat keltaisilla pääsiäisliljoilla, ei pystyisi tavoittamaan jutun ydintä ja ideaa. Toisinaan tulee verrattua joulun aikaa, miten Jeesuksen syntymäjuhla on helppo somistella ja joskus on vähän liikaakin tarjontaa. Toisaalta taas hiljaisen viikon tapahtumiin pääsee paremmin sisälle. Onhan kirkkotilankin dramaattisen erilainen kiirastorstaina ja pitkäperjantaina. On toki muutakin kuin silmillä nähtävää, mutta aina ei esimerkiksi musiikkikaan ratkaise tilannetta.

Olisiko siinä jotain ajatusta, että pääsemme ihmisyytemme ja inhimillisyytemme vuoksi lähelle syntymää ja kuolemaa, mutta niiden ulkopuolella on sellaista, johon käsityskykymme ei kerta kaikkiaan vaan riitä?

Jos näin on, niin hyvä niin. Voimme tehdä haparoivia yrityksiä eri tavoin Jumalan suurten lahjojen puoleen, mutta kaikkea ei tarvitse ymmärtää. Jos koitamme mahduttaa pääsiäisen tapahtumat konkreettisesti ja analyyttisesti omaan tajuntaamme ja todellisuuteemme, teemme Jumalasta oman kokoisemme ja meille sopivanmittaisen.

Mitäpä jos ottaisimme vastaan sen, mitä Jumala meille lahjoittaa emmekä yrittäisi itse sen enempää? Pääsiäisen evankeliumissa on Jumalan viesti enkelin suulla: "Älkää te pelätkö." Olisiko tässä riittävästi evankeliumia tälle pääsiäiselle? Tai jos siinä onkin koko ylösnousemuksen sanoma.

Tässä ajatuksiani pääsiäismessun saarnastani. Kristus on ylösnoussut!

10.3.2018

Piispa kävi kylässä

Sunnuntaina 4.3. piispa Teemu Laajasalo vieraili Askolassa. Vierailu liittyi uuden piispan tutustumiskäynteihin kaikissa hiippakunnan 33 seurakunnassa. Tämä vierailu oli ensimmäinen itäisellä Uudellamaalla ja Porvoon rovastikunnassa. Piispan seurueeseen kuuluivat myös dekaani Reijo Liimatainen ja hiippakuntasihteeri Hanna Remes.

Päivä alkoi messulla kirkossa, jossa piispa saarnasi. Muuten messun johti Päivi Hakkari ja musiikista vastasi kirkkokuoro kanttori Vesa Erkkilän johdolla. (Jossain vaiheessa messua piispa kuiskasi korvaani: Tää musiikki on ihan mieletöntä!) Messussa oli 135 ihmistä.

Tämän jälkeen siirryimme seurakuntakotiin, jossa nautimme kasvissosekeittoa ja kirkkokahvit. Saimme tutustua myös piispaamme ja muuhun piispan toimiston väkeen. Toivottavasti tämä hetki avasi jotain uutta seurakuntalaisille piispan, tuomiokapitulin ja koko kirkon tehtävistä. Lahjaksi Askolasta annoimme Teemu-piispalle Huovilan leipomon suuren ruisleivän.

Iltapäivällä työntekijät sekä kirkkovaltuutetut jatkoivat työskentelyä piispan johdolla seurakunnan ajankohtaisista kysymyksistä sekä tulevaisuudesta. Vierailu ei ollut piispantarkastus, mutta jos olisi ollut, olisimme saaneet hyvän arvosanan.

Päivän päätteeksi sain kyydin kotiin piispalta, koska etukäteen oli sovittu, että kirkkoherra ja piispa tapaavat kahden kesken. Askolan ja Korson välillä puhuimme monista tärkeistä asioista, mutta päällimmäiseksi jäi mieleeni, että meillä on asiat hyvin. Jatkakaamme samaan malliin, piispan käskystä. Minun viestini piispalle oli, että olemme hänen tukenaan ja rukoilemme hänen puolestaan.

 

14.2.2018

Paastonaika alkaa

Tänään on tuhkakeskiviikko. Se tarkoittaa, että alkaa paastonaika; 40 päivää kestävä matka kohti pääsiäisen juhlaa. Paastoa vietetään kristillisissä kirkoissa, mutta se ei ole vieras asia muissakaan uskonnoissa. Kristillisen paaston esikuvana on Jeesuksen paastoaminen erämaassa, jonka äärellä olemme kirkossa ensi pyhänä.

Paasto sanana saattaa viedä ajatuksemme ruokaan ja siitä kieltäytymiseen. Ehkä mieleen tulee laihdutuskuuri tai mehupaasto. Näkökulmia nekin, mutta kristillisessä paastossa on kyse jostain muusta. Rovasti Ilkka Sipiläinen on sanonut mm. näin paastosta: Tähtäyspisteenä ei ole oma napa ja sen ympärys, vaan päinvastoin katseen nostaminen ylös ja sen suuntaaminen laajemmalle. Tähän liittyy ehkä suurin väärinkäsitys paastosta. Paasto ei ole vain oman sisäänpäin kääntymistä, vaan itsen tutkiminen saa katsomaan Jumalaa, lähimmäistä ja muuta luomakuntaa. (Lue koko Sipiläisen kirjoitus:   https://suomenkuvalehti.fi/rajalla/2018/02/12/ekopaasto/

Paaston tapoja on monia. Itse olen useana vuotena lukenut Katekismuksen läpi eli jokaiselle paastopäivälle yksi luku, sunnuntaille kaksi (perinteisesti sunnuntai ei ole paastopäivä, mutta silloinkin voi tätä tapaa pitää yllä). Yksi tutustumisen arvoinen paastonmatka on ekopaasto ja sillä on oma sivustonsa ekopaasto.fi.

Siunattua paastonaikaa kohti ristin ja ylösnousemuksen pääsiäistä!

 

29.1.2018

Alkuvuoden kuulumisia seurakunnastamme

Tammikuu alkaa olla tapulteltu ja vuosi on vierähtänyt hyvin käyntiin. Seurakuntaelämäkin on juhlakauden jälkeen asettunut tuttuihin uomiinsa.

Lapset ja perheet kokoontuvat kerhoihinsa, varhaisnuoret ja nuoret löytävät toisensa Nuopparilta ja seurakuntakoti sekä Tuomiranta ovat nekin kovassa käytössä. Kaiken tämän lisäksi seurakunta elää siellä missä muutkin eli eri puolilla kylillä ja kujilla.

Kevään aikana ajankohtaista on jälleen Yhteisvastuukeräys, jossa keräämme varoja erityisesti nälän torjuntaan kotimaassa ja ulkomailla. Yv-keräys on esillä esimerkiksi kinkereillä, joita varten voi varata ajan kirkkoherranvirastosta.

Maaliskuun 4. on tärkeä päivä, sillä silloin seurakunnassamme vierailee Helsingin piispa Teemu Laajasalo. Hän saarnaa messussa klo 10. Sen jälkeen seurakuntakodilla on soppatarjoilu ja saamme tutustua piispaan. Iltapäivä on varattu työntekijöiden ja luottamushenkilöiden neuvotteluille Laajasalon johdolla. Toivotan kaikki lämpimästi tervetulleiksi piispanmessuun!

 

30.11.2017

Joulukuun alkaessa

Joulukuu alkaa huomenna. Aiemmin sen nimi suomessa on ollut talvikuu, mutta joulunvieton tultua yhä tärkeämmäksi juhlaksi, kuukauden nimikin muuttui. Vuoden viimeistä kuuta hallitseekin joulunvietto jopa niin, että se alkaa hyvissä ajoin marraskuussa.

Kukaanhan ei jaksa viettää yhtä juhlaa koko kuukautta, joten joulun voi viettää sitten ajallaan muutaman viikon kuluttua. Onneksi alkava kuukausi on sellainen, joka antaa monia pysähtymisen ja myös juhlan aikoja.

Ensinnäkin joulukuuta rytmittää adventinaika. Uusi kirkkovuosi alkaa ensi pyhänä ja itseasiassa tänä vuonna adventinaika on lyhyempi kuin tavallisesti, sillä neljäs adventti on tällä kertaa jouluaatto. Adventilla ei ole sisällöllisesti oikeastaan mitään tekemistä joulun kanssa, sillä vasta neljäs adventti vie meidät joulun sanomaa kohti. Niinpä adventinaika kannattaa ottaa ihan omana juttunaan.

Joulukuussa on myös muuta tärkeää. Ensi viikolla on itsenäisyyspäivä, joka on tänä vuonna tavallista suurempi juhla. Siitä ei varmaan tarvitse sanoa nyt sen tarkempaa. Tiedämme, mitä kohti olemme menossa. Siitä taas kahden päivän kuluttua 8.12. on myös liputuspäivä, suomalaisen musiikin päivä, joka on Sibeliuksen syntymäpäivä. Oletteko tietoisia tästä juhlasta?

Joulukuuta kun mennään eteenpäin, tulee kohdallemme Lucian päivä 13.12. Sitä juhlitaan Suomessa erityisesti suomenruotsalaisten keskuudessa, mutta lienee kaikille tuttu. Päivän juurethan ovat 300-luvulla Sisiliassa Lucia-nimisen nuoren neidon kohtalossa ja hänestä tuli sittemmin pyhimys katolisessa kirkossa. Monesti olen miettinyt, miksi juuri Lucia on niitä harvoja kristikunnan pyhiä, joka on niin tunnettu täällä pimeässä Pohjolassa.

Kaiken tämän lisäksi suomalainen kansanperinne tuo omia tärkeitä päiviä joulukuuhun. Yksi niistä on Tuomaanpäivä 21.12. ja se on ollut myös vanhan kansan joulun alku. Tuona päivänähän on talvipäivänseisaus eli päivä kaikkein lyhin vuodenkierrossa. Moniin muihinkin päiviin liittyy sanontoja ja uskomuksia.

Mutta tiesittekö, että Jeesuksen mummun synttäreitä vietetään 9.12. joka on nimipäiväkalenterissa Annanpäivä. Frank Sinatran syntymäpäivä on taas 12.12. Ensimmäinen Aku Ankka –lehden numero ilmestyi 5.12.1951. Merkkipäivä sekin. Beethovenin synttärit on 16.12. ja Väinö Linnan 20.12. ja Vincent van Gogh leikkasi korvansa irti joulun alla 1888.

Joulukuu on tapahtumia ja juhla- sekä merkkipäiviä täynnä. Kaikkea ei tarvitse siis juhlia kerralla, vaan matkata pikkuhiljaa eteenpäin. Kun adventinaika ja muu on vietetty, on joulun juhlan aika. Sinne on vielä aikaa, mutta sinne on hyvä kulkea lupauksessa ja toivossa.

(Tervehdys Eläkeliiton puurojuhlassa 30.11.2017)

 

26.11.2017

Kummin kaa kirkkoon

Vietimme kummien ja kummilapsien kanssa perhekirkkoa Askolassa. Tässä ajatuksiani kummiudesta.

Muutamia vinkkejä yhteisen ajan viettämiseen oman kummilapsesi kanssa.

 

1. Kutsu kummilapsi yökylään.

 2. Vie kummilapsi metsäretkelle tai jollekin muulle retkelle.

 3. Kummikahvit. Sovi vanhempien kanssa yksi päivä vuodesta (vaikkapa kummilapsesi nimipäivä), jolloin kutsut kummilapsen kylään kummikahville tai samaa voi ehdottaa vaikka toisinkin päin; kutsut itsesi kylään kummilapsesi luokse hänen nimipäivänään.

 4. ”Tehdään mitä haluat” -päivä. Anna kummilapsellesi vapaat kädet suunnitelle teidän kahden yhteinen päivä.

 5. Kirjoita kirje. Joskus välimatka on vain niin pitkä, että säännölliset tapaamiset oman kummilapsen kanssa ovat vähissä. Kirje/kortti tmv. ilahduttaa.

 6. Yhteinen projekti. Miten olisi, jos nikkaroisitte yhdessä vaikkapa linnunpöntön, harjoittelisitte leipomista tai ryhtyisitte geokätkeilijöiksi?

 7. Osallistuminen kummileirille tai kummikirkkoon.

8. Vie kummilapsi elokuviin, teatteriin tai konserttiin.

 9. Kummilapsen kanssa peliin. Jos kummilapsesi tykkää seurata urheilua, vie hänet katsomaan kyseisen lajin peliä.

 10. Lautapelipäivä. Lautapelit ovat paitsi opettavat monia hyödyllisiä asioita, ne ovat myös mitä parhainta ajanvietettä. Järjestä kummilapsesi kanssa ”pelipäivä”.

 

Mitä kummi ja kummilapsi voivat tehdä yhdessä? Tärkein asia nousi päivän Raamatunkohdasta eli Lasten Evankeliumista, joka luettiin jo kastejuhlassa ja usein kummi lukee sen tekstin (Mark 10:13-16).

Siinä Jeesus ottaa lapsen syliin ja siunaa hänet. Tämä esimerkki on hyvä kummillekin. Kummi saa ottaa kummilapsen syliin tai osoittaa muulla tavoin välittämistä, hyväksyntää ja turvaa. Toivottavasti te olette niin läheisiä, että kummiin voi luottaa. Yhdessä vietetty aika on siunauksen aikaa.

Kummi on sekä perheen että seurakunnan kutsuma tähän tehtävään. Siksi kummi on myös kirkon edustaja ja siunauksen välittäjä. Tänään sen vuoksi on oikea paikka, kun olette täällä kummikirkossa.

Vietämme myös ehtoollista. Lapsikin voi tulla ehtoolliselle oman vanhemman, isovanhemman tai kummin kanssa. Voit saada ehtoollisen tai sitten sinut voidaan siunata.

Tämä päivä on erityisesti kummin, kummilapsen ja siunauksen päivä. Ehtoollisen aikana, sinne tullessa tai pois lähtiessä voitte istahtaa tähän nojatuoliin sylikkäin ja siten jakaa siunausta molemmille teille. Se on meille kristityille annettu tehtävä.

***

Messun jälkeen moni kummi istahti kummilapsen kanssa nojatuoliin ja ikuisti tapahtuman kameralla.

 

22.10.2017

Kuorolaulu tekee hyvää

Tervehdys Askolan kirkkokuoron 85-vuotisjuhlassa 22.10.2017

Kuorolaulu tekee hyvää. Se tekee hyvää monella eri tavalla. Tämän ymmärtää, kun miettii tätä nuorekasta 85-vuotista kirkkokuoroamme. Kuorolaulu tekee teille kuorolaisille selvästi hyvää, kun olen teihin tutustunut, nauttinut lauluistanne ja seurannut samalla teidän keskinäistä yhteyttänne.

Kuorolaulun terveysvaikutuksia on viime vuosina tutkittu tieteellisestikin ja sen on todettu tekevän hengitykselle ja sydämelle hyvää. Mikä sitten terveyteen lopulta onkaan syynä; itse laulaminen, yhdessä tekeminen, aito yhteys vai jokin muu tai sitten kaikki tämä yhdessä. Teistä näkyy yhdessä tekemisen ilo.

Laulun voima on aina oivallettu poliittisissa liikkeissä ja uskontojen parissa. Laululla on saatu sydämet sykkimään yhteen ja luotu uskoa hädän hetkellä.

Askolan kirkkokuoron keskinäinen yhteys on sellaista, joka levittää hyvää ympärille monella tavalla. Olette seurakunnassamme vahva ja kantava joukko. Rikastutatte seurakunnan elämää kylillä ja kirkossa. Erityisesti olen kiitollinen sitoutumisesta jumalanpalveluselämään. Jouluna, pääsiäisen aikaan ja esimerkiksi itsenäisyyspäivänä teette jumalanpalveluksista vielä suuremman juhlan. Ja silloin kun seurakunnassa on muutakin juhlan aihetta, te olette mukana. Ei konfirmaatiota tai piispan vierailua, etteikö kuoro olisi muiden kanssa tekemässä juhlaa ja siten julistamassa. Kuulijan osa on tässä seurakunnassa hyvä osa, mutta myös osallistujan osa on hyvä, sillä pidätte kuorona yllä Askolassa yhdessä laulamisen perinnettä.

Kuorolaulu tekee siis hyvää koko seurakunnalle ja itse asiassa te olemme mainio esimerkki siitä, mikä kristillinen seurakunta on. Se on yhdessä tekemistä, kristittyjen keskinäistä yhteyttä ja palvelemista kukin omilla lahjoillaan. Teillä se on erityisesti laulun ja musiikin lahja, mutta olette muussakin mukana. Seurakunnan musiikkitapahtumien uskollinen talkooporukka löytyy usein juuri kirkkokuorosta.

Tänään Askolan kirkkokuoron 85-vuotisjuhlassa saamme olla nauttimassa musiikin lahjasta. Me läsnäolijat olemme lahjan vastaanottajia. Kiitos siitä! Samalla käytän kirkkoherralle uskottua valtaa ja onnittelen ja lahjon kuoroa jo nyt, vaikka muuten vapaan sanan vuoro on konsertin jälkeen seurakuntakodilla kahvien lomassa.

Seurakunta muistaa teitä kahdella eri tavalla. Ensinnäkin pienellä lahjakortilla voitte hankkia kuorolle esiintymisasusteita oman valintanne mukaan. Olkoon ne sitten huiveja, kravatteja, taskuliinoja tai vaikka hellehattuja kesälauluiltaa ajatellen.

Toiseksi muistamme teitä ruusuilla. Tässä korissa on ruusu jokaiselle teille kuorolaiselle, mutta myös muutama ylimääräinen. Tämä kertoo siitä, että kuoro ei ole vielä valmis ja kaikki ei ole tässä. Ylimääräiset ruusut olkoon merkkinä siitä, että joukkoonne voi edelleen tulla uusia laulajia. Näin olen ymmärtänyt, että ovet ovat auki. Vuosikymmenten aikana väki kuorossa on vaihtunut, ystäviä ja faneja on tullut lisää, kuoron jäseniä on saatettu taivasmatkalle ja muutenkin taakkoja kannettu yhdessä. Tulevaisuus on edessäpäin. Se on hyvä tulevaisuus.

Ylimääräiset ruusut kertovat myös siitä, että usein talkoolaisia, kuljettajia ja muita taustajoukkoja löytyy omasta lähipiiristänne, jotka siten palvelevat koko seurakuntaa. Kun jaatte nämä ruusut tänään keskenänne, antakaa ylimääräiset heille, keille ne mielestänne kuuluvat.

Ennen viimeistä laulua jaan kolme ruusua. Itseoikeutetusti kuoron johtaja Vesa Erkkilälle sekä tämän konsertin solisteille Reetta Haavistolle ja Hannu Niemelälle.

Piispa electus Teemu Laajasalon sanoin: Valoa ja varjelusta!

 

6.9.2017

Mitä sydän on täynnä, sitä suu puhuu.

 

Tällä viikolla kirkoissamme puhutaan sanoista. Nyt on siis päivän sanan aika.

 

Minulla meni sanat sekaisin sanan varsinaisessa merkityksessä viime pyhänä ennen messua. Olin tulostanut saarnani perjantaina ja sujauttanut sen käsikirjan väliin. Sitten sakastissa sunnuntaina vähän ennen messun alkua aloin tapani mukaan kerrata saarnaa, kunnes tajusin, että printteri oli syössyt pelkkää puutaheinää paperille.

 

Onneksi olin miettinyt saarnani sen verran hyvin ja aihe oli mielenkiintoinen, että selvisin tilanteesta joten kuten. Tai sitten saarnani oli totuttua sekoilua, jossa ei ole päätä eikä häntää. Kuitenkin kinkkinen tilanne laittoi minut puhuessani sen eteen, mikä oikeastaan on tärkeintä nyt.

 

Raamatunteksteissä puhuttiin siis sanojen käytöstä. Sanat voivat tehdä hyvää, mutta myös huonoa. Sanat siunaavat, kiittävät ja lohduttavat, mutta ne voivat myös satuttaa, loukata ja erottaa. Joskus sanoja on liikaa eikä niitä jaksaisi puhua, saati kuunnella. Toisinaan taas on meitä, jotka toivovat joskus sanovat edes jotain itselle.

 

Matteuksen evankeliumista löytyy kaksi tuttua lausetta tähän. Otsikon mukainen Mitä sydän on täynnä, sitä suu puhuu sekä Hedelmistään puu tunnetaan. Olkoon nämä lauseet sanoja, jotka johdattavat meitä eteenpäin. Jakakaamme siunauksen ja lohdutuksen sanoja.

 

 

21.8.2017

Miten lisäämme rakkautta?

Kesälomien jälkeen katse on siirtynyt alkavaan syksyyn, mutta myös jo ensi vuoteen. Kokoonnumme edelleen joka sunnuntai messuun kirkkoon, mutta paljon muutakin tapahtuu. Eilen sunnuntaina parisatapäinen yleisö viihtyi kirkkopuistossa Maarit ja Sami Hurmerinnan konsertissa ja huomenna tiistaina olemme koolla nelivuotissynttäreillä. Siinä pari ajankohtaista nostoa.

Seurakunta kokoaa ihmisiä seiniensä suojiin, mutta kristittynä eletään kaikkialla siellä missä milloinkin liikutaan ja ollaan. Kun mietimme viimeaikaisia tapahtumia, korostuu hyväksymisen ja lähimmäisenrakkauden vaatimus. Se koskee meitä kaikkia. Kaikkea ei tarvitse hyväksyä, mutta jokainen ihminen on rakkauden arvoinen. Lisätään omalta osaltamme rakkautta ja sen toeteutumista omassa elämänpiirissämme.

Kun työntekijät ja luottamushenkilöt alkavat laatia vuoden 2018 toiminta- ja taloussuunnitelmaa, minulla on mielessä sitä varten kaksi kysymystä: Miten lisäämme rakkautta ja miten opimme elämään syvemmin kristittyinä tässä Jumalan maailmassa?

Mitä sinä vastaisit?

 

9.6.2017

Kesäaikaan

Nyt on kesäkuun alkupuoli ja huomaan viimeksi kirjoittaneen tälle palstalle paastonaikana, pääsiäisen alla.

Kevätkausi on ollut työntäyteinen monella tavalla ja seurakunnassakin on tapahtunut paljon. Ajankohtaisista asioista olet saanut lukea nettisivujemme pääsivulta. Tulevista tapahtumista kerrotaan taas etusivun vasemmassa sivupalkissa.

Äsken allekirjoitin päivärippikoulun konfirmaatiotodistukset. Se on aina varma kesän merkki, sillä rippikoulu kuuluu kesään. Tällä kertaa sain olla mukana juuri päiväriparilla ja konfirmaation aika on ensi pyhänä.

Rippikoulun päättyminen on lupaus myös tulevasta kesälomasta. Juhannuksen jälkeen aloitan ensimmäisen lomapätkän ja suunta on Etelä-Karjalaan, mutta aion nauttia myös uusmaalaisesta kesäelämästä. Heinäkuussa olen lomien välillä myös töissä jonkin aikaa.

Kesä on seurakunnassa erityistä aikaa. Silloin on retkiä lapsiperheille, lasten leirejä ja ripareita. Aikuiset kokoontuvat Vihtorin iltapäiväkahveille Terehtööriin ja kaikki ovat tervetulleita Tuomirannan kesäsaunaan. Joka pyhäinen messu kutsuu kaikkia.

Näillä mietteillä on hyvä elää kesäelämää, olkoon kesämme hyvä. Askolan seurakunnan kesä alkoikin juhlavasti, kun piispa Askola asetti minut vakituiseen kirkkoherran virkaan su 4.6. Vierailu oli Askolan viimeinen Askolassa, sillä piispa jää eläkkeelle syksyllä. Uuden piispan ensivierailu on jo sovittu ensi talvelle.

Siunaus kesäänne!

3.4.2017

Tervetuloa pääsiäiskynttilän luo!

Hiljaisen viikon ja pääsiäisen ajassa on suuren draaman aineksia. Selvimmin se näkyy seurakunnassa vietettävässä jumalanpalveluselämässä.

Koko hiljaisen viikon elämme Kristuksen kärsimyksen ja uuden elämän aikaa rinta rinnan. Seurakunnan eri ryhmät ja yksittäiset kristityt, kuten sinä ovat suuren kertomuksen äärellä.

Kiirastorstain iltana tunnelma alkaa tihentyä. Vietämme kirkossa messua klo 18, jonka päätteeksi alttari riisutaan, valot himmennetään ja urut hiljenevät. Lähes tyhjälle alttarille jää yksinäinen Kristuksen kynttilä ja punainen ruusu merkiksi kuolemasta ja Kristuksen haavoista.

Pitkäperjantaina kokoonnumme tummaan ja synkkään kirkkoon aamukymmeneltä ja iltapäivällä klo 15. Kuljemme Kristuksen kärsimystietä mitä konkreettisemmin. Musiikki, Raamatun sana ja rukoukset etenevät hitaasti kohti vääjäämätöntä loppua. Kristuksen kynttilä sammuu, Jumala kuolee.

Pääsiäisaamun ilo kohtaa meidät messussa sunnuntaina. Kirkko on puettu ylösnousemuksen kirkkauteen, kukat loistavat iloa ja valoa. Askolan kirkon alttarialueelle sytytetään tänä vuonna ensimmäisen kerran pääsiäiskynttilä, joka palaa ylösnousemuksen ja pelastuksen kunniaksi koko pääsiäisajan helatorstaihin saakka. Pääsiäisen juhlaa saamme jatkaa toisena pääsiäispäivänä Juornaankylällä ja koko kevään kirkossa.

Kiirastorstain ja pitkäperjantain suru, murhe ja ahdistus ovat käsin kosketeltavia ja kertovat ihmiselämän synkästä puolesta. Siinäkin Kristus on rinnallamme. Kuitenkin se on ohimenevää, sillä pääsiäisen aika kestää pitkään ja lupaa meille kerran koittavan ikuisen juhlan. Sen vuoksi kirkossamme palaa pääsiäiskynttilä.

Tavataan kynttilän äärellä!

 

19.3.2017

Avioliittolain muutos

Maaliskuussa voimaan astunut uusi avioliittolaki on herättänyt joitain kysymyksiä. Itse en ole kokenut tarpeelliseksi reagoida asiaan kovinkaan aktiivisesti, koska käytännössä juuri mikään ei seurakunnassamme ole muuttunut ajasta, jolloin samaa sukupuolta olevat saivat rekisteröidä parisuhteensa ja heidän kanssaan oli mahdollisuus toteuttaa rukoushetki.

Olen muotoillut erään toisen seurakunnan tiedotteen pohjalta lausunnon meille ja sen pohjalta toimimme seurakunnassamme.

"Kristillinen seurakunta on ajatellut aina, että jotain hyvää tapahtuu niille, jotka haluavat sitoutua elämään yhdessä ja kantamaan vastuuta toinen toisistaan. Siksi Askolan seurakunta iloitsee kaikkien avioparien onnesta. Seurakunnan tilat ovat varattavissa kaikkien parien hää- ja perhejuhliin ja pappien kanssa voidaan suunnitella rukoushetki siviiliavioliiton solmineiden parien kanssa joko kirkkoon tai juhlapaikalle. Pyydettäessä muistamme myös kaikkia aviopareja seurakunnan yhteisessä esirukouksessa. Hoidamme lisäksi lainmukaisen viranomaistehtävän avioliiton esteiden tutkintaan liittyen."

Toimimme siis kirkossa yhdessä sovittujen pelisääntöjen ja piispan ohjeiden mukaisesti. Ei enempää, mutta ei myöskään vähempää. Palvelemme kaikkia kristittyjä, jotka ovat kirkkomme täysivaltaisia jäseniä, Jumalan kansaa.

 

2.2.2017

Talviterveiset!

Vuosi on lähtenyt vauhdilla käyntiin ja tammikuu on jo takana. Tämänpäiväinen kynttilänpäivä antaa lupauksen jo tulevasta keväästä ja valon lisääntymisestä. Säiden puolesta viime viikot ovatkin olleet jo keväisen tuoksuisia.

Tammikuun alussa siirryimme Kipan eli Kirkon palvelukeskuksen asiakkaiksi ja nyt suuri osa taloushallinnosta hoidetaan keskitetysti kokonaiskirkon tasolla. Me työntekijät opettelemme myös uutta tilastointijärjestelmää. Kaikkien tällaisten tukipalveluiden rinnalla muistutan, että seurakuntatyö on ja pysyy paikallisesti Askolassa.

Vuoden aluksi hallintoelimet valitsivat uudet vastuunkantajat ja heidän nimensä löytyy etusivun uutispalstalta. Työyhteisömme saa uuden jäsenen, sillä kirkkoneuvosto on valinnut osa-aikaiseen ja määräaikaiseen projektityöntekijän tehtävään TM Annaleena Piepposen Askolasta. Hän aloittaa työn maaliskuussa ja tulee keskittymään erityisesti aikuisten parissa tehtävään työhön.

Paljon on tapahtunut ja paljon tulee tapahtumaan. Vuosi 2017 on Reformaation merkkivuosi sekä Suomen 100-vuotisjuhlavuosi. Tämän lisäksi Helsingin hiippakuntaan valitaan uusi piispa marraskuun alusta alkaen ja maaliskuussa voimaan astuu uusi avioliittolaki. Odotan positiivisen jännittyneenä tulevaa.

Siunaus kanssamme!

 

28.11.2016

Seimen kautta kirkkoon

Askolan kirkkopihassa on ensimmäistä adventista alkaen

seimiasetelma, joka kutsuu meitä kaikkia joulun sanoman

äärelle.

 

Seimi, joka on navetassa sijainnut eläinten syöttökaukalo tai

-astia, on joulukuvien yleisimpiä yksityiskohtia. Seimi on

joulun syntymäpäiväsankarin, Jeesuksen ensimmäinen vuode.

Jouluseimiasetelma on meille joulua kohti matkaaville ilo ja

pysähtymisen paikka, mutta myös muistutus. Joulun

evankeliumissa evankelista Luukas sanoo, että seimi on

merkki, josta lapsen löytää.

 

Millainen merkki seimi voisi olla meille tänä adventin ja

joulun aikana? Mistä se muistuttaa meitä?

 

Joulu muistuttaa siitä, että vastasyntyneeltä Jumalan Pojalta

puuttui majapaikka ja hän oli tilaton, osaton, syrjään laitettu.

Hän ei syntynyt kunnian ja kimalluksen keskelle. Vaatimaton

seimi kertoo, että Jumalan Poika haluaa olla niiden kanssa,

jotka ovat tavalla tai toisella omaa majapaikkaa tai kotia vailla.

Seimi merkkinä muistuttaa heistä, joilla ei ole kattoa päänsä

päällä tai ovat muuten avun tarpeessa. Heitä löytyy sekä

kotimaasta että kauempaa. Joulu kutsuu antamaan apua.

 

Majapaikan tai kodin puuttuminen voi kertoa myös ihmisen

sisällä olevasta tilasta, joka jättää osattomaksi ja vie syrjään.

Heille meidän tulee näyttää tila ja kutsua mukaan.

Seimi on merkkinä siitä, että Jumalan Poika, Kristus hakee

niitä, jotka ovat joko aineellisesti tai sydämessään osattomia.

Kristus tekee joulusta juhlan, jossa kodittomat saavat kodin,

sijattomat sijan, onnettomat onnen, yksinäiset yhteyden,

surulliset ilon.

 

Askolan kirkkopihan seimi kutsuu pysähtymään, mutta

johdattaa eteenpäin kohti kirkkoa sisälle asti. Joulun aikaan

kokoonnumme sinne usein kiittämään ja rukoilemaan Jumalaa.

Olkoon kirkkomme merkkinä ja muistutuksena kristittyjen

yhteisöstä, jossa kaikki ihmiset ovat hyväksyttyjä, arvokkaita ja

tasa-arvoisia.

 

9.10.2016

Piispallinen kaitsenta

Kaitsenta on vanhahtavalta kuulostava sana, mutta se viittaa huolehtimiseen ja johtamiseen. Taustana on Raamatusta nouseva paimen ja lauma -ajattelu. Tunnemme kuvia ja Raamatun kertomuksia siitä, että Jeesus on paimen ja ihmiset hänen laumaansa.

2000-luvulla tämä voi tuntua aika etäiseltä, kun mietimme omaa seurakuntaelämäämme. Toisinaan papista puhutaan paimenena, joka huolehtii ja kaitsee seurakuntaansa. Ajatus on sinänsä kaunis ja kannatettava.

Viime aikoina olen miettinyt usein tätä kaitsenta-asiaa ja nimenomaan siitä näkökulmasta, että minäkin olen kaitsennan alaisena ja minun paimeneni on oma piispa. Monet kannanotot  ja puheet, joita olen piispa Irjalta kuullut, ovat viisaita ja taitavia.

Erityisesti kaitsenta tuli esiin viime viikolla, kun hiippakunnan papisto oli kaksi päivää synodaalikokouksessa Helsingissä, jossa mietimme huomisen luterilaisuutta. Tuon kokouksen jälkeen tulin siihen tulokseen, että minun on turvallista ja hyvä olla piispa Irjan kaitsennassa. Niin henkilökohtaisesti kuin Askolan kirkkoherranakin. Tämän palautteen sanoin myös piispalle, kun hänet tapasin.

Seurakunnan tehtävänä on rukoilla piispansa puolesta. Sen minä teen mielelläni ja kehotan siihen koko seurakuntaa.

 

16.9.2016

Rakkautena vaikuttava usko

Syksyn aikana katseemme on kohdistunut vahvasti ensi vuoteen ja pidemmällekin tulevaisuuteen. Teemme ensi vuoden talousarviota ja arvioimme työntekijöiden sekä luottamushenkilöiden kanssa seurakuntaelämän painopisteitä.

Askolan seurakunnan strategian mukaan arvomme ovat seuraavat: Olemme yhteisö, joka pitää esillä evankeliumia ja välittää armon sanomaa. Huolehdimme lähimmäisistämme tasa-arvoisesti ja aidosti välittäen. Lisäksi elämme tässä ajassa perustehtävällemme uskollisina ja pidämme toiminnan avoimena ja hallinnon kevyenä yhteistyötä tehden.

Näiden arvojen ääreen kannattaa toisinaan pysähtyä. Vaikka työn keskiössä näyttää olevan usein raha ja kiinteisöjen korjaussuunnitelmat sekä monenlaiset hankinnat, on kaikki se palvelemassa viime kädessä sitä, että Jumalan armo vaikuttaisi mahdollisimman monen askolalaisen elämässä.

Itse koen ensiarvoisen tärkeänä, että voimme olla välittämässä Jumalan armoa ja rakkautta kaikille ja kaikenlaisille, kaikkiin elmäntilanteisiin. Ei ole toista parempaa. Jokaisen ihmisen elämä on arvokas ja sitä tulee kunnioittaa. Mielelläni olen siunaamassa jokaisen elämää. Teenkin sen usein hiljaisessa rukouksessani.

Eräs Raamatunkohta on puhutellut minua viime päivinä erityisen paljon. Apostoli Paavali kirjoittaa näin: Ainoa tärkeä asia on rakkautena vaikuttava usko.

Olisiko tuo lause meidän johtoajatuksemme tänä ja ensi vuonna Askolan seurakunnassa?

 

3.8.2016

Vielä on kesää jäljellä

Kesä on kääntynyt elokuuksi, joka on usein säiden suhteen paras kesäkuukausi. Alkupäivien perusteella ainakin sadetta, lämpöä ja ukkosta riittää. Kesä jatkuu.

Pikkuhiljaa siirrymme takaisin arkeen eri elämänalueilla. Koululaiset aloittavat lukuvuotensa ensi viikolla ja monet työläiset päättävät lomansa. Näin myös täällä seurakunnassa.

Elokuun aikana saunomme Tuomirannassa tänään keskiviikkona klo 18-21 ja kahden viikon kuluttua 17.8. vietetään saunojen yötä klo 18-23. Tule nauttimaan elokuun kuutamosta saunoen, uiden ja nuotiolla istuen! Sunnuntaina 14.8. klo 15 kokoonnumme kirkkopihaan konserttiin ja joka sunnuntai klo 10 on messu. Muistathan 28.8. edessä olevan tv-messun.

Kuun alussa saimme myös uuden työntekijän, kun Tarja Laine aloitti talouspäällikön virassa. Toivotamme hänet lämpimästi tervetulleeksi työyhteyteen sekä palvelemaan koko seurakuntaa talouden ja hallinnon kysymyksissä.

 

17.5.2016

Kuulumisia seurakunnasta

Huomaan eläväni luonnon rytmissä. Kaksi kuukautta sitten kirjoitin tänne viimeksi ja silloin olin kevään tunnelmissa pääsiäisen alla. Nyt toukokuun puolivälissä tuntuu jo ihan kesältä.

Olen valmistautunut kevään juhliin ja ne ovat lupaus kesän alkamisesta. Tykkään tästä vuodenajasta mm. siksi, että virsikirjasta saa hyvin mielin valita virsiä vuodenajat- ja Jumalan luomistyö -osastoista. Suvivirsi on pop, mutta monta muutakin nappivalintaa löytyy.

Talven ja kevään aikana olemme kokoontuneet kinkereille ja messuun. Yhteisvastuukeräys on ollut ajankohtainen. Lapset ja nuoret ovat olleet koolla omissa toiminnoissaan. Samaan aikaan lapsia on kastettu ja vainajia saateltu taivasmatkalle. Arkisen työn jälkeen on hyvä siirtyä kohti kesää.

Kesällä on leirejä lapsille ja varhaisnuorille. Kaksi ripariporukkaa suuntaa tahoillaan Kaunisniemeen ja koko seurakuntaa kutsutaan konfirmaatiomessuihin heinäkuussa. Kesä-heinäkuussa ollaan koolla maanantaisin klo 13 Terehtöörissä Vihtorin iltapäiväkahveilla, jossa on pieni ohjelmahetki ja kahvit. Joka toinen keskiviikkoilta lämpiää Tuomirannan sauna kaikille halukkaille. Kesän jumalanpalveluselämään tuovat vaihtelua vierailevat papit ja musiikkiakin on tarjolla. Elokuun viimeisenä sunnuntaina saamme maanlaajuista huomiota, sillä messumme televisioidaan suorana lähetyksenä TV1:ssa. Toivotan erityisesti sinne kaikki teidät tervetulleiksi!

Kaiken tämän rinnalla seurakunnan tukipalvelut elävät muutoksessa. Touko-kesäkuussa annamme lausunnon siitä, liitymmekö osaksi Porvoon seurakuntayhtymää. Samoin haemme uutta talouspäällikköä ja pikkuhiljaa valmistelemme siirtymistä Kirkon palvelukeskusken (Kipa) asiakkaaksi vuoden 2017 alussa.

Paljon on tehtävää, mutta kaikessa tässä pyrimme pitämään mielessä ja esillä kirkon sanoman armollisesta Jumalasta. Antakoon tuleva kesä tähän kaikeen voimaa ja uskoa. Olemme hyvässä johdatuksessa.

 

 

17.3.2016

Heräävä kevät julistaa ylösnousemusta

Katso ympärillesi, näe ja koe. Tuoksuttele. Pitkän ja epämääräisen talven jälkeen olemme menossa varmasti kohti kevättä ja kesää. Elämä voittaa. Edessämme on tulevaisuus ja toivo.

Heräävässä keväässä saamme viettää vuoden suurinta juhlaa, pääsiäistä. Sitä kohti olemme kulkeneet paastonaikaa eläen. Jeesuksen kärsimystietä seuraten päädymme ylösnousemuksen aamuun, pääsiäisen iloon. Siinä on kristinuskon ydin, pelastuksen sanoma.

Pääsiäisen tutut ja tärkeät asiat julistavat meille olemassaolollaan. Pääsiäismunien vertauskuvallisuus toteutuu; haudotun munan sisällä on yllätys, sieltä syntyy uusi elämä. Muna kuvaa luonnossa heräävää elämää ja on luomisen, täydellisyyden, hedelmällisyyden ja uuden elämän symboli.

Pääsiäislilja ja narsissi ovat pääsiäiskukkia. Maahan istutetusta sipulista nousee uusi kasvi, joka on ylösnousemuksen, kuoleman voittamisen ja elämän vertauskuva.

Niin ikään rairuohon kasvattaminen siemenestä kertoo uudesta elämästä, joka nousee mullasta. Ruohon vihreä väri kuvaa kasvua ja elämää.

Katso ympärillesi, näe ja koe. Tavallisen elämämme keskellä, ilossa ja vaivassa, kiitoksessa ja keskeneräisyydessä ovat Jumalan suuret pelastusteot. Ne kuuluvat meille kaikille. Ota tämä hyvä vastaan!

”Kristus nousi kuolleista – totisesti nousi!” Siunattua ristin ja ylösnousemuksen pääsiäistä.

 

3.3.2016

Mikä on herkkuruokasi?

Tämä on meille tuttu kysymys, johon osaamme kaikki vastata. Herkkuruoka saattaa olla pizza, pasta tai hampurilainen, joillekin hernekeitto.

Me olemme hyvässä asemassa, sillä voimme valita ruoan, josta erityisesti pidämme ja joka tapauksessa ruokaa meille riittää.

Kun puhumme ruoasta, voimme käyttää siitä yleisnimitystä leipä, joka on tuttu asia ja sillä on laaja merkitys. "Kyllä leipä miehen tiellä pitää", sanotaan sanonnassa. Kristitykin puhuvat leivästä tarkoittaen moninaista Jumalan huolenpitoa.

Mestarimme Jeesus opetti Isä meidän -rukouksessa jokapäiväisestä leivästä. Siitä on sanottu näin: Kaikki hyvä tulee Jumalalta. Hän haluaa pitää huolta kaikista ihmisistä. Jokapäivinen leipä tarkoittaa kaikkea mitä tarvitsemme, esimerkiksi ruokaa, vaatteita, kotia, terveyttä ja ystäviä. Saamme kiittää kaikesta, mitä meillä on. Samalla meidän tulee auttaa heitä, joilla ei ole jokapäiväistä leipää.

Meidän tulee olla siis kiitollisia Jumalalle ja samalla muistaa sanoin ja teoin heitä, joilla ei ole asiat niin hyvin kuin meillä.

Tommy Tabermannin sanoin:

"Ota pala leipää, ota se vastaan niin kuin tarttuisit kädestä ystävää ..... Opi leivän laulu: Vain murrettu leipä on kokonainen leipä."

Näissä leipäsunnuntain ajatuksissa olen vieraillut tällä viikolla alakouluilla ja valmistaudun sunnuntain messuun. Tervetuloa kirkkoon!

 

15.2.2016

Tilastot kertovat

Vuoden vaihteessa tai muussa taitekohdassa vuodenkiertoa tehdään tilastoja monissa eri paikoissa, niin myös seurakunnissa. Viime viikkoina olemme katsoneet menneesseen vuoteen ja tilastoineet eri puolia seurakunnan elämästä.

Monta kertaa tilastointi on vähän vitsailun aihe ja se saatetaan kokea työlääksi, ikään kuin ylimääräiseksi työksi. Välillä toki pitää pähkäillä ja miettiä miten joku asia kerrotaan, mutta kaiken kaikkiaan tilastointi antaa tärkeää tietoa siitä missä mennään.

Syviin analyyseihin ei ole ollut vielä mahdollisuutta, mutta seuraavat luvut kertovat ainakin jotain. Askolan seurakunnan jäsenmäärä on 3962 eli täsmälleen sama kuin vuotta aiemmin. 77.7 % askolalaisista kuuluu kirkkoon (2014 78,2 %).

Vuonna 2015 kastettiin 57 lasta (2014 40) ja hautaan siunattiin 30 seurakuntalaista (31). Kirkosta erosi 33 (72) jäsentä ja siihen liittyi 12 (12).

Näiden tilastojen valossa seurakuntaelämä Askolassa näyttää valoisalta. Usein julkinen uutisointi kertoo laskevista käyristä kirkon elämästä, mutta se ei ole koko todellisuus. Tällaisten lukujen valossa saan olla tyytyväinen, mutta se ei anna lupaa tuudittautua kasvaviin ihmismääriin. Yhdessä työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa vastaamme siitä, että tulevaisuudessakin seurakuntaelämä täällä Askolassa on turvattua ja mielekästä.

 

13.1.2016

Nyt mennään kohti tulevaisuutta

Vuosi 2016 on lähtenyt rivakasti käyntiin. Ainakin on talvista, nauttikaamme siitä!

Näen alkaneen vuoden seurakunnassamme monella tapaa uusia mahdollisuuksia antavana. Valmistelemme seurakuntarakenteen muutosta, jonka lopputulosta emme vielä tiedä. Jotain tulee tapahtumaan sillä saralla. Toisaalta tämä vuosi opetellaan etenkin työyhteisössä siirtymistä Kirkon palvelukeskusken (Kipa) jäseneksi 2017 alussa, jolloin taloushallinnon tehtäviä siirtyy suurempaan yksikköön.

Rakenteet ja palvelukeskukset ovat sitä varten, että itse seurakuntatyö voisi toteutua paikallistasolla parhaalla mahdollisella tavalla. Evankeliumi armahtavasta Jumalasta on pääasia. Sitä ei sovi unohtaa.

Seurakuntatyön pohjana on stategia, joka Askolassa on tehty vuoteen 2020 saakka. Pidän sitä oman työni tärkeänä dokumenttina, joka antaa raamit ja puitteet seurakuntaelämälle. Sen mukaan Askolan seurakunta on vuonna 2020 yhteisö, johon kaikki ovat tervetulleita ja hyväksyttyjä. Toivon, että tämä toteutuisi jo tänään ja olisi sitä tulevaisuudessakin.

Viime päivinä olen lukenut emerituspiispa Eero Huovisen uutta kirjaa Saarna? Siinä on paljon viisasta puhetta papille, mutta myös kaikille muillekin kristityille. Seuraava katkelma tukee sekä stategiamme ajatuksia että on uskomme keskeisen sanoman äärellä.

"Ihmisten erilaisuuden vakavasti ottaminen on yksilöiden kunnioittamista, mutta myös Jumalan luomistyöhön kuuluvan moninaisuuden arvostamista. Jokainen on Jumalan luoma ja jokainen on syntynyt omaksi itsekseen....
... Ketään ei pidä panna muottiin, ketään ei saa naulita paikoilleen, ketään ei pidä nimitellä. Erilaisia elämäntilanteita on kunnioitettava, vahvuuksia on arvostettava, heikkoudet on otettava todesta, kysymykset on sallittava, tilaa on jätettävä."

Tähän suuntaan tahdon johtaa seurakuntaamme tänä armon vuonna 2016. Siunaus kanssanne!

 

30.11.2015

Sytytä joulun valo

Maan kääriytyessä talveen tarvitsemme valoa ja lämpöä. Päivien pimetessä sytytämme valoja ympärillemme koteihin ja pihoihin. Valo tekee hyvää. Se auttaa jaksamaan eteenpäin, valaisee ainakin yhden askeleen. Valossa on lupaus ja turva.

Joulun aika on vahvasti monenlaisten valojen aikaa. Kynttilänliekki ja sähköiset koristevalot julistavat osaltaan joulun sanomasta. Kuin tilauksesta meillä Suomessa joulua vietetään vuoden pimeimpänä aikana. Juuri silloin saamme liittyä ajatukseen maailman valosta, Jeesuksesta Kristuksesta, joka syntyy ihmiselämän keskelle, tuoden toivon maailmaan.

Tule mukaan tämän valon äärelle. Nauti valosta ja sytytä sinäkin joulun valo. Tee se jo adventinaikana itsellesi ja läheisillesi. Jaa joulun hyvää sanomaa, valon sanomaa ympärillesi.

Sytytä joulun valo tullessasi kirkkoon. Valaise kirkkotie jouluaattona oman kotisi kohdalta ja ohjaa siten kulkua kohti kotikirkkoa, jossa saamme kokoontua valon äärelle; lämpöön, kirkkauteen ja lupaukseen. Valaiskoon yhdessä sytytetty valo Askolan joulun.

Jeesus sanoo: ”Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo.” (Joh 8:12)

Siunattua adventin -ja joulunaikaa! Tervetuloa kirkkoon!

 

9.9.2015

Tuplasin oman annokseni

Viime viikkkoina ja kuukausina on eletty ihan kuin lopunaikoja. Leikkaukset, supistukset, irtisanomiset ja muuta ei-kivat uutiset täyttävät todellisuutemme. Sen lisäksi on koko maailmamme tilanne, jonka hätä ja avuntarve lähes vyöryy luoksemme.

En käy kertaamaan, koska me tiedämme tämän nykyhetken maailmanmenon. En myöskään käy alistumaan, koska vielä on tehtävissä. Jos joku voi asialle jotain tehdä, niin se on yksilö; sinä ja minä. Ei ole olemassa kasvottomia massoja. Yksilöt tekevät yhteisön ja yhteisen voiman.

En käy myöskään saarnaamaan, vaikka sitä työkseni teenkin. Tahdon olla vain ihminen ja kysellä ja ihmetellä tätä maailman menoa. Ja juuri siitä ihmettelystä nousee halu puolustaa ja auttaa, avata ovia.

Kun todellisuus on ristiriitaa, jossa ei ole muka vara auttaa hädänalaisia lähtömaissaan eikä ole vara ottaa heitä turvapaikanhakijoina lähellemme, on pysähtymisen paikka. Jos edes jompaan kumpaan voisimme sitoutua. Olisiko se minimi?

Miten tästä eteenpäin? Mitä minä voin tehdä? Olen sitä mieltä, että valtion tulee Suomessakin kantaa vastuu lähimmäisistä ja lähimmäiset eivät lopu maamme rajoille. Siitä vastaaminen on osoitus sivistyneestä ja nykyaikaisesta maasta. Eikös Suomikin ole sellainen? Sen yhteisen ja julkisen puolen lisäksi voimme omilla valinnoillamme tehdä paljon ja osoittaa yksilöinä suuntaa oikeudenmukaisempaa maailmaa kohti.

Minä tein sen jo. Tuplasin annokseni verkkopankissa kehitysavun hyväksi. En nosta omaa häntääni, koska panokseni ja annokseni on vieläkin pieni. Tuplasin silti. Uskon, että se on oikein ja inhimillistä, mutta myös kristillistä.

Ps. Toinen juttu on sitten nämä eri avustustoimet turvapaikanhakijoille. Minäkin meinasin olla jalo ja lahjoittaa oman talvitakkini, jopa sellaisen jota vielä käytän. Sitten mietin asiaa tarkemmin eli jos lahjoittaisin takin, olisi minulla muka lupa ostaa itselleni uusi takki. Tarvitsenko sitä uutta vai tyydynkö moniin entisiin takkeihini, jotka ovat vielä käyttökelpoisia? Jatkan miettimistä.

 

 

31.8.2015

Rukous tälle päivälle

Jumala, Isämme

auta meitä ymmärtämään, että me kaikki olemme sinun lapsiasi, olimmepa idästä, lännestä, etelästä tai pohjoisesta.

Suo, että meille kaikille olisi tilaa ja jokapäiväinen leipä tässä sinun maailmassasi.

Suo, että jokainen voisi toteuttaa unelmaansa paremmasta maailmasta.

Tuomme sinulle pelkomme ja ahdistuksemme, jota erilaisuuden kohtaaminen meissä synnyttää.

Tuo ihmisten välille rauhasi, että taistelutantereet muuttuisivat pelloiksi.

Ohjaa askeleitamme oikeudenmukaisuuden ja rakkauden tielle. Aamen.

(Pirjo Kantala)

 

27.8.2015

Lähimmäinen on oikeasti lähimmäinen

Leikkauksia, supistuksia, irtisanomisia... samaan aikaan pakolaisia, tasa-arvon peräänkuuluttamista, ihmisarvon puolustamista. Viime kuukausina kuulemamme uutiset ja viestit ovat olleet pysäyttäviä ja raskaita. Millainen tulevaisuutemme on täällä Jumalan maailmassa?

Tässä kappale ensi pyhän (30.8.2015) saarnastani, jolloin vietämme Lähimmäisenpäivää:

"Kristittynä eläminen ei ole vain istumista ja uskomista, vaan toimimista. Vaikka hyvillä teoilla ei ansaita pelastusta, niin usko näkyy siinä, miten me elämämme elämme ja toisiamme kohtelemme. Olkoonkin se joskus vaikeaa. Lähimmäisen rakkauden laji on niin vaikea, että siinä ei onnistu koskaan täydellisesti, kuten missään muussakaan rakkaudessa. Yksi elämisen syy on sen harjoittelu ja siksi mekin saamme jatkaa elämistämme Jumalaa ja lähimmäistämme rakastaen."

 

Elämäntodellisuus saattaa tuntua epävarmalta, joten sitä suuremmalla syyllä kannattaa tulla kirkkoon kyselemään armon perään. Pilkahduksen ainakin lupaan.

 

 

5.8.2015

Rippikoulu on joukkuepeliä

Kesän rippikoululeirit ovat onnellisesti takanapäin. Sain olla mukana jälkimmäisellä leirillä, joka päättyi viime sunnuntaina.

Alkaa olla juhlan aika, sillä vietämme konfirmaatiomessua ensi pyhänä 9.8.2015 kirkossa. Teen juuri saarnaa. Yritän saada samaan puheeseen kirkkovuoden aiheen eli etsikkoaikoja sekä tämän nuorten suuren juhlan.

Paljon onkin yhteistä. Mestarimme Jeesus opettaa, että elämä on joukkuepeliä. Yksilöt ovat tärkeitä ja yhden ihmisen sanoilla ja teoilla voi olla vaikutusta jopa kansanliikkeeseen asti. Tämä näkyi riparillamme ja tämä voi näkyä laajemminkin koko yhteiskunnassa.

On tärkeää, mitä me opetamme lapsillemme ja nuorillemme ja mitä arvoja pidämme esillä. Toivon, että elämästämme välittyisi lähimmäisenrakkaus, itsetunto ja luottamus Jumalaan. Tätähän se Jeesuskin tarkoitti.

Tervetuloa rippikirkkoon siis ensi pyhänä!

 

13.7.2015

Terveiset Juornaankylän kesäkirkosta

Eilen sunnuntai-iltapäivällä vietimme jo perinteeksi tullutta kesäkirkkoa Juornaankylän rukoushuoneessa. Paikalle saapui niin kesäasukkaita kuin paikallistakin väkeä. Kaikkiaan meitä oli koolla 43.

Jumalanpalveluksessa saarnasi Juornaan kesäasukas Hannu Päivänsalo. Hannun lapsenlapset lauloivat. Kanttorina toimi Enni Pöykkö ja koko tilaisuuden isäntänä Jorma Linna. Terttu Linna ja Maire Hyypiä keittivät kirkkokahvit.

Jäin miettimään, että tuossa tilaisuudessa oli jotain sellaista, mitä toivoisin olevan enemmänkin jumalanpalveluselämässä meillä Askolassa: Yhdessä tehty! Kristillinen jumalanpalvelus ei ole vain papin ja kanttorin vuoropuhelua, vaan jokainen saa palvella lahjoillaan ja tuoda oman osuutensa. Tokin penkissä istujan roolikin on tärkeä enkä vähättele sitä ollenkaan.

Moni toiveeni toteutui eilen. Kesäkirkko on yhdistävä tapahtuma seurakunnan itäisissä osissa. Tästä pidämme kiinni jatkossakin. Kannattaa tulla kirkkoon tämän jälkeenkin.

 

6.7.2015

Loma loppui, mutta kesä jatkuu

Palasin tänään neljän viikon kesälomalta. Mieli on levännyt ja kiitollinen. Osasyy siihen on se, että kesän alussa minut valittiin seurakuntaamme vakituiseksi kirkkoherraksi. Luottamus oli suuri ja siitä olen tyytyväinen. Työ jatkuu tai oikeastaan alkaa. Hyvälle perustalle on turvallista rakentaa seurakunnan tulevaisuutta yhdessä koko seurakunnan kanssa.

Kesä on nyt kauneimmillaan. Vaikka oma lomani on ohi, aion nauttia sekä työstä että vapaa-ajasta. Kesän lämpö ja valo tulevat mukaani niihin seurakunnan kesätapahtumiin, joissa saan olla mukana. Elämän varjopuolet muistuttavat myös elämän toisesta näkökulmasta. Elämä on kokonaisuus täällä Jumalan luomassa maailmassa.

Olkoon kesämme edelleen hyvä, siunaus kanssanne!

 

1.6.2015

Jo joutui....

Tänään alkaa virallisesti kesä, sillä on kesäkuun ensimmäinen päivä. Koulut ovat päättyneet, loma on alkanut ja moni työssä käyväkin suuntaa kesän viettoon. Olkoon kesämme hyvä.

Seurakuntamme elää suvenakin virkeästi. Jumalanpalveluksia on viikoittain, lasten ja varhaisnuorten leirit täyttävät päiviä, Terehtöörissä kahvitellaan maanantaisin, Tuomirannassa saunotaan kerran kuussa ja heinä-elokuussa on kaksi rippileiriä. Kaiken tämän lisäksi lapsia kastetaan, pariskuntia vihitään ja vainajia siunataan haudanlepoon.

Toivotan teille hyvää kesää piispamme Irjan kesäsiunauksen sanoin:

 

Olkoon kesämme hyvä,
lämmittäköön armon aurinko umpisolmuisia asioitamme,
puhaltakoon lempeä suvituuli arkemme mustelmiin,
houkutelkoon kesämaisema kellahtamaan luottamuksen niitylle,
tunnistamaan elämisen syvävirrat,
ne, jotka kuljettavat silloin,
kun kaikki on hyvin
ja kannattelevat silloin,
kun usva samentaa tulevaisuuden.
Olkoon kesämme hyvä,
sellainen, jossa on lupa kuulla oma äänensä
ja yllättyä Jumalan hellästä läsnäolosta.

 

4.5.2015

Laulun aika

Toukokuu on usein aikaa, jolloin siirrytään kohti uutta. Koululaiset odottavat kesälomaa, kerho- ja harrastuskaudet päättyvät pikkuhiljaa, oma piha kutsuu tekemään kesää. Suomalaisessa elämänmenossa vappu on monesti viimeinen potku kohti kesää.

Minulla käy näin keväällä soimaan mielessä tutut kesälaulut. Mietipä vaikka suvivirttä. Tuleeko kesää ilman sitä?

Nyt on siis laulun aika. Tähän meitä johdattaa myös kirkkokuoromme, jonka kanssa saamme laulaa keväisiä lauluja tulevana torstaina 7.5. klo 18.30 Terehtöörissä. Tule mukaan!

 

"Kiitä Herraa, yö ja päivä, pimeys ja valokin.

Aurinko ja kuu, myös kiitä, hän on tehnyt teidätkin.

Taivaan tähdet, hiljaisella matkallanne kiittäkää.

Lähde, virta, meren laine, ylistykseen yhtykää." (virsi 461:1)

 

9.4.2015

Pääsiäinen jatkua saa

Elämme nyt pääsiäisviikkoa, joka alkoi pääsiäsissunnuntaina, Jeesuksen ylösnousemuksen aamuna. On siis juhlan aika!

Pääsiäisaika jatkuu aina helatorstaihin saakka eli päivään, jolloin Jeesus nousi taivaaseen 40 päivää ylösnousemuksensa jälkeen. Helatorstaita vietetään tänä vuonna 14.5.2015.

Kirkko elää pääsiäisen sanoman varassa. Siksi on hyvä jatkaa juhlaa myös sen jälkeen, kun pitkä viikonloppu on takanapäin ja arki koittanut.

Toivottavasti seurakunnan elämä ja kristittyjen yhteys on sellaista, joka tuo juhlamielen.

Kristus on ylösnoussut! Kiittäkää!

 

 

27.3.2015

Kohti pääsiäistä

Ylihuomenna on palmusunnuntai, virpojien pyhä. Valmistelen juuri palmusunnuntain perhekirkkoa. Askolan kirkko täyttyy sunnuntaina lasten äänistä ja laulusta, mutta tilaa on kaikenikäisille.

Siirrymme tuolloin myös kesäaikaan ja siitä on merkkinä ainakin kellojen siirtäminen tunti eteenpäin ja jumalanpalvelusten siirtyminen talven jäljiltä seurakuntakodista kirkkoon.

Tällä viikolla koteihin on jaettu seurakunnan pääsiäisen ohjelma, joka kutsuu mukaan. Hiljainen viikko ja pääsiäinen ovat kristinuskon ydintä. Jumalan kansa kulkee Jeesuksen kärsimystien kautta ylösnousemuksen iloon. Siinä on toivomme ja pelastuksemme.

Lähde mukaan yhteiselle matkalle. Tervetuloa kirkkoon!

 

9.3.2015

Kevään merkkejä

Kevät etenee kovaa vauhtia ja tänään aurinkokin on hellinyt meitä. Kesää kohti mennään.

Kevät on seurakunnassa aina Yhteisvastuukeräyksen ja kinkereiden aikaa. Tällä viikolla pidetään eri kylillä monet lastenkinkerit, joissa tavataan satoja päivähoidon ja koulujen lapsia.

Kahdet kyläkinkeritkin pidetään, jonne ovat tervetulleita kaikki omasta kotikylästä riippumatta. Su 15.3. klo 14 on kinkerit Särkijärvellä, Merja Anttilan kodissa, os. Myrskyläntie 526 ja su 29.3. klo 12 Korttian monitoimitalossa, os. Tarkintie 10. Tervetuloa!

Yhteisvastuukeräyksen lehti jaetaan koteihin viikolla 11 tai 12. Tutustu sitä kautta tämän vuoden teemaan ja osallistu keräykseen.

Aurinkoisia kevätpäiviä!

 

2.2.2015

Uuden edessä

Olen aloittanut kirkkoherran sijaisena helmikuun alussa ja siirryn maaliskuussa vt.kirkkoherraksi, kunnes kirkkoherran virka täytetään vakituisesti. Seurakuntamme toinen pappi on tämän järjestelyn aikana Päivi Hakkari.

Edellisen kirkkoherramme Rovasti Päivin lähtöjuhlaa vietämme su 15.2. klo 10 alkaen. Toivotan kaikki tervetulleiksi kiittämään häntä ja toivottamaan hyvää uuteen suuntaan Mikkelissä.

Päivitän tähän sivustolle aika ajoin kuulumisia seurakunnastamme.

Antti Kupiainen